In timp ce tot mai multe proiecte rezidentiale sunt anuntate in piata, opiniile privind evolutia preturilor in cazul locuintelor vechi sunt impartite, specialistii in domeniu fiind de cele mai multe ori in contradictie.
Reprezentantii MagazinulDeCase.ro sustin ca in urma unei analize efectuate, preturile apartamentelor vechi din anumite zone ale Capitalei vor inregistra scaderi cu 20-25% pana in toamna, dupa ce aceasta piata a ajuns la o supraoferta, iar diferenta intre pretul de strigare si cel tranzactionat a atins 15% in primul trimestru.

"In piata am identificat deja un moment de panica. Multi proprietari de apartamente vechi observa ca apar tot mai multe locuinte noi, iar cei care s-au mutat sau urmeaza sa se mute si-au scos apartamentele vechi la vanzare. S-a ajuns deja la o supraoferta, iar in aceste conditii am observat ca exista deja o diferenta destul de mare intre pretul initial de strigare si cel la care se incheie tranzactia.
Exista deja scaderi de 15-20% in anumite zone precum Drumul Taberei si Militari intre pretul de strigare si inchiderea tranzactiei, iar situatia se regaseste si in Colentina sau Berceni. Ne asteptam in continuare ca in anumite zone preturile sa scada pana la sfarsitul acestei veri cu circa 20-25%, mai ales in anumite cartiere, dar nu acelasi lucru se va intampla in zonele centrale si ultracentrale", a declarat managerul general al MagazinulDeCase.ro, Matei Malos.

Acesta mai spune ca analiza realizata de MagazinulDeCase.ro arata ca piata locuintelor din Bucuresti incepe sa devina o piata a cumparatorilor, in care persoanele interesate de achizitii sau inchirieri incep sa aiba o putere mai mare in defavoarea proprietarilor actuali, din cauza inflatiei de oferte imobiliare (numarul acestora a crescut de trei ori in ultimii patru ani) si a cererii in scadere la finalul lui 2007 si inceputul lui 2008.

"Conform analizei, numarul de apartamente vechi in Bucuresti scoase la vanzare a crescut de trei ori in 2008 fata de 2004, inregistrand in fiecare an o crestere de peste 25% fata de anul anterior. Cea mai mare crestere a fost inregistrata anul acesta, cand rata de crestere s-a dublat fata de aceeasi perioada ianuarie-martie a anului trecut. Cel mai mult a crescut segmentul apartamentelor cu doua camere, urmat indeaproape de cel al apartamentelor cu trei camere, iar din grupul de proprietati studiat numarul de oferte de garsoniere a avut cea mai mica rata de crestere", mai spune Malos.

Datele prezentate de reprezentantii siteului care promoveaza oferte imobiliare direct de la proprietari, arata ca pretul mediu pentru segmentul apartamentelor vechi, mici si medii in Bucuresti a crescut de 2,58 ori in ianuarie 2008 fata de ianuarie 2006. Daca in ianuarie 2006, pretul mediu al unui apartament vechi mic si mediu era de 51.208 euro, in ianuarie 2008 media a ajuns la 133.628 euro. Cu toate acestea, din ianuarie 2008 si pana in martie 2008 s-a inregistrat o stagnare a pretului mediu pana la 133.253 euro.

"Aceasta stagnare vine dupa o incetinire cu sapte procente a ritmului de crestere a pretului mediu in 2007 fata de 2006, cresterea fiind de 55%, in timp ce in 2008 fata de 2007 pretul mediu a crescut doar cu 48%", arata aceasi analiza.

Zilisteanu: Piata imobiliara trece printr-o perioada proasta, dar preturile locuintelor vechi nu scad

Piata imobiliara trece in momentul de fata printr-o perioada proasta, insa cu toate acestea preturile locuintelor vechi nu vor scadea, a declarat reprezentantul Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), analistul imobiliar Radu Zilisteanu.

"In Bucuresti sunt circa 800.000 de locuinte si nu avem statistici atat de bune care sa ne arate, pe anumite zone, ca au scazut sau nu preturile. Nu ne putem baza pe datele unei companii si nu impartasesc opinia celor care spun ca preturile apartamentelor vechi sunt in scadere. Ba mai mult, cred ca pana la sfarsitul anului preturile apartamentelor vechi vor cunoaste o crestere moderata si ma bazez pe mai multi factori cand spun acest lucru", a declarat Zilisteanu, citat de NewsIn.

Acesta sustine ca in 2007 au fost date in folosinta doar circa 1.000 de locuinte noi, iar oferta noua din 2008 nu acopera lipsa de locuinte din piata. In plus, din pricina ratarii tintei de inflatie si a conjuncturii internationale, BNR a crescut dobanda de refeinta, iar bancile comerciale au facut acelasi lucru, fapt care i-a afectat pe cei interesati de credite.

"Creditele sunt mai scumpe, iar cei care doreau sa cumpere o locuinta noua nu prea isi mai permit, iar tendinta este de deplasare catre piata locuintelor vechi. In aceste conditii, va exista o presiune tot mai mare pe locuintele vechi si nu vor scadea preturile, ba dimpotriva vor creste moderat pana la sfarsitul anului", a adaugat reprezentantul ARAI.

Potrivit lui Zilisteanu, in acest an "s-a prelungit iarna in domeniul imobiliar (n.r.: iarna nu se realizeaza prea multe tranzactii imobiliare), insa acest lucru nu va mai continua mult". Analistul sustine ca atata timp cat va exista un dezechilibru evident intre cerere si oferta preturile nu vor inregistra scaderi.

Presedintele UNIM: Vor urma scaderi de preturi, dar nu bruste

Piata locuintelor vechi se transforma treptat dintr-o piata a vanzatorului intr-un a cumparatorului, iar acest lucru va duce implicit si la scaderi de preturi, dar nu bruste si cu un procent foarte mare, a explicat presedintele Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), Gabriel Zamfir.

"Sunt destul de sceptic in ceea ce priveste o scadere mare a preturilor la apartamentelor vechi si intr-o perioada scurta de timp. Piata locuintelor vechi este inca dominanta, iar acest lucru se poate observa cu ochiul liber. Noile constructii sunt in diverse faze de executie, iar cererea este destul de ridicata. Cu toate acestea, nu putem exclude faptul ca aceasta piata se transforma intr-una a cumparatorului ceea ce va duce si la o scadere a preturilor", a declarat presedintele Uniunii Nationale Imobiliare, citat de NewsIn.

Potrivit acestuia piata imobiliara se afla in momentul de fata intr-un moment de asteptare si tatonare.
"Nu este vorba de o blocare a pietei imobiliare sau de scadere a preturilor. Inca de la inceputul anului cumparatorii au fost pusi sa aleaga din cateva mii de oferte imobiliare, iar ei acum cerceteaza piata si isi pot permite sa astepte. Este un lucru firesc datorita faptului ca exista o avalansa de oferte pe piata, iar cumparatorul a evoluat", a adaugat Zamfir.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri