Dupa noua trimestre de crestere consecutiva, anul 2008 a adus prima scadere de preturi in piata imobiliara, inregistrata in luna februarie, cand pretul mediu pentru un apartament a coborat de la 1.826 euro/mp pana la 1.776 euro/mp, potrivit companiei de consultanta imobiliara Colliers International.
Colliers International a lansat ieri primul indice imobiliar din Romania, denumit indicele BREI (Bucharest Real Estate Index), care va monitoriza evolutia preturilor apartamentelor din Bucuresti, incepand cu 1 ianuarie 2005.

“In luna februarie s-a inregistrat o scadere de 3%, aproximativ 50 euro/mp, fata de 1 ianuarie 2008, cand pretul mediu al unui apartament in Bucuresti era de 1.826 euro/mp. Chiar daca in ultimii doi - trei ani am fost rasfatati si asteptarile noastre erau mai mari pentru primul trimestru al anului, nu putem vorbi de o scadere a pietei imobiliare, ritmul ramanand ascendent”, a declarat Bogdan Georgescu (foto), presedintele Colliers International Romania.

Specialistii Colliers au explicat ca scaderea din luna februarie era asteptata, dupa ce in ianuarie se inregistrase un numar neobisnuit de mare de tranzactii pentru inceputul de an.

Valoarea BREI la 1 mai anul curent a fost de 1.888 euro/mp, cu 3,39% (62 euro/mp) mai mult fata de valoarea inregistrata la 1 ianuarie 2008 si cu 184% mai mult fata de valoarea din 1 ianuarie 2005.

“Tranzactiile imobiliare au scazut cu 50% in primul trimestru al anului, principalele motive fiind zvonurile nefondate aparute in piata, precum si confuzia in ceea ce priveste finantarile. Cu toate acestea, desi a existat o scadere, volumul tranzactiilor ramane superior celui din primul trimestru al anului 2007”, a explicat Ilinca Paun, Directorul Departamentului Rezidential din cadrul Colliers International.

Potrivit reprezentantilor Colliers, in primul trimestru au fost puse in vanzare cinci noi proiecte rezindentiale si au fost livrate 1.000 de unitati, dintre care 250 au fost vandute utilizatorilor finali.

“In prezent, alte 42 de proiecte rezidentiale se afla pe piata, ceea ce inseamna aproximativ 8.500 de locuinte. Pana la sfarsitul anului, stocul final de unitati noi livrate va ajunge la 5.000”, a afirmat Ilinca Paun.

In opinia consultantilor Colliers, pe piata apartamentelor noi, pretul este obiectiv, iar schimbarile se pot produce doar pe termen scurt. In schimb, piata apartamentelor vechi este una volatila si cel mai mic zvon poate influenta preturile cu care proprietarii vand, fiind asteptata o fluctuatie de 5-9% pe acest segment.

“Pentru apartamentele noi, pretul a ramas la acelasi nivel de la sfarsitul anului 2007, aproximativ 1.500 euro/mp construit plus TVA. In ceea ce priveste piata locuintelor vechi, vor mai exista fluctuatii pana in toamna, aceste preturi fiind corectate de preturile apartamentelor noi”, a mai declarat Directorul Departamentului Rezidential.

Indicele BREI a fost realizat de o echipa de 20 de consultanti si analisti din cadrul firmei Colliers International, coordonata de Calin Bucur, fiind analizate 4.000 de oferte, incepand cu 1 ianuarie 2005. Ca si principalii indici bursieri, BREI are la randul sau opt indici secundari care monitorizeaza evolutia preturilor in cele sase sectoare din Bucuresti.

Ca metodologie, BREI este o medie ponderata intre BREI–N (Bucharest Real Estate Index- Nou), care se refera la apartamentele construite dupa anul 2005 si BREI-V (Bucharest Real Estate Index-Vechi), care se refera la apartamentele construite inainte de 2005, mare parte in perioada comunista.

Au fost analizate cate cinci oferte pentru garsoniere, apartamente cu doua si trei camere, colectarea datelor fiind realizata din surse precum: Anuntul telefonic, Anuntul imobiliar, anuntul.ro, imobiliare.ro, imobiliare.run.ro si agentii imobiliare colaboratoare. Pentru BREI-N au fost luate in calcul proiectele cu o marime de minim 200 de unitati si o disponibilitate de minim 50 de apartamente scoase la vanzare.

“Datele oferite de notarii au servit mai mult pentru a stabili numarul total de tranzactii, preturile inregistrate de acestia fiind subevaluate, pentru a se putea plati impozite cat mai mici. Acest indice va incerca o educare a pietei si va putea fi consultat in curand pe site-ul brei.ro, avand o reactualizare lunara”, a declarat Bogdan Georgescu.

Acesta a adaugat ca, desi toata lumea vorbeste de o cadere a pietei imobiliare, cifrele arata cu totul altceva. “In urmatorii 2-3 ani, vom vedea in continuare un trend ascendent”, a incheiat presedintele Colliers.

Colliers International este un parteneriat de companii de consultanta imobiliara ce opereaza prin 240 birouri in 51 de tari, partenerul principal fiind Colliers Macaulay Nicolls Inc. (CMN) cu sediul in Vancouver, Canada.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri