Incetinirea ritmului de tranzactionare si scaderea preturilor la vanzare reorienteaza cererea de spatiu imobiliar pe segmentul rezidential catre optiunea chiriei, astfel ca in ultimile luni acest tip de tranzactie a dominat piata, nivelul mediu al chiriilor crescand cu peste 10%, potrivit Neoland.
"Anul viitor, este de asteptat ca tranzactiile de inchiriere sa isi mentina ritmul, dar chiriile nu vor mai creste atat de mult. Noi am decis sa ne extindem pe segmentul inchirierilor in urma cu cateva luni, pentru a putea valorifica si oportunitatile de pe acest segment. Din septembrie si pana acum, sunt cazuri in care chiriile au crescut cu pana la 20%, dar ne asteptam ca in 2009 acestea sa se stabilizeze", sustine presedintele companiei Neoland, Costin Lazar.

Potrivit reprezentantilor Neoland, in prezent, chiriile in zonele de cartier au ajuns la peste 400 euro pentru garsoniere, peste 500 euro pentru apartamente de doua camere si la peste 600 euro pentru apartamente de trei camere, iar in zonele de centru si in amplasamentele mai selecte, chiriile au ajuns la circa 800 euro pentru doua camere, respectiv la 1.000 euro pentru trei camere.

"Anul viitor, stocul de locuinte pentru inchiriere va creste cu apartamentele nou construite care, fie nu au fost vandute, fie au fost cumparate de mici investitori cu scopul de a fi apoi re-vandute sau inchiriate. Acest stoc va acoperi partial diferenta dintre cerere si oferta, astfel ca si cresterea chiriei se va tempera. In plus, pentru ca oferta de pe piata va creste si calitativ, chiriile pentru spatiile de pe segmentul vechi, nerenovate, nemobilate sau amplasate in zone neconectate la reteaua de transport in comun vor inregistra importante scaderi", este de parere Costin Lazar.

Chiriile vor fi in scadere si pe alte segmente, cum este cel al birourilor spre exemplu, avand in vedere ca, pe fondul crizei financiare, companiile cauta sa isi reduca cheltuielile, iar proprietarii prefera sa isi reduca pretentiile, decat sa ramana cu spatiile neocupate.

"Pe segmentul birourilor avem oferte de inchiriere cu pana la 15% mai mici decat in urma cu cateva luni, iar acest lucru se intampla inclusiv in cazul proiectelor din zonele centrale. In ciuda gradului inca ridicat de neocupare, randamentele pe acest segment vor inregistra o scadere in 2009", mai spune Costin Lazar.

Neoland Real Estate si-a inceput activitatea in prima parte a anului 2006, concentrandu-se pe segmentul de terenuri din apropierea Bucurestiului. Incepand din acest an, compania s-a extins pe segmentele rezidential, birouri si spatii comerciale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri