Segmentul office si spatiile comerciale stradale raman printre cel mai putin riscante investitii imobiliare in 2009, potrivit consultantilor EuroMetropola, care sustin ca nu acelasi lucru se poate spune si despre afacerea cu terenuri.
"Pe tot parcursul anului 2008 segmentul office a fost imun la zvonistica legata de o criza de proportii iminenta, preturile chiriilor ramanand intre aceleasi marje. In 2009 o scadere ar fi posibila numai in situatia in care stocul de birouri s-ar mari considerabil si s-ar putea face o departajare serioasa intre proiectele foarte bune si cele care nu au un raport bun intre pret, locatie si calitatea executiei si facilitatile oferite. Nordul si zonele centrale sunt deocamdata cel mai bine reprezentate la capitolul office clasa A, preturile variind intre 18 si 25 euro/mp/luna, fiind urmate de vest, cu 10-18 euro/mp/luna", afirma consultantii EuroMetropola.

Potrivit lor, si spatiile comerciale stradale raman un segment sigur si puternic pentru ca au calitatea de a asigura un venit constant proprietarilor (prin inchiriere). "In astfel de momente investitorii prefera proprietati care generaza cash-flow", explica cei de la EuroMetropola.

Acestia mai spun ca nici in cazul centrelor comerciale, cladirilor de birouri si al spatii comerciale, succesul nu este garantat: "Amplasamentul si calitatea chiriasilor contribuie foarte mult la obtinerea unui yield satisfacator (rata de capitalizare)", adauga consultantii.

Top 20 dileme pentru mediul de business in 2009

In ceea ce priveste segmentul de terenuri, proprietatile care aduceau in urma cu 3-4 ani profituri de peste 100%, consultantti EuroMetropola sunt ceva mai rezervati.

"Ne aflam intr-un moment in care este dificil sa estimezi valoarea unei proprietati din cauza fluctuatiilor mari ale preturilor afisate de proprietari pe care le-am obervat in ultimele luni, dar si din cauza lipsei unor tranzactii relevante pe anumite segmente, cum este cel de terenuri de exemplu. Cei care detin suprafete mari de terenuri si nu sunt in criza de lichiditati prefera sa-si pastreze proprietatile si sa nu le vanda intr-un moment in care piata este vulnerabila.

De asemenea, pentru terenurile cu suprafete mari, vom asista cu siguranta si la asocieri intre proprietari si dezvoltatori", conchid cei de la EuroMetropola.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri