Cifra de afaceri a dezvoltatorilor de spatii de birouri ar putea scadea cu 24-50%, pe termen scurt (2-3 ani), din cauza actualului context economic, potrivit datelor companiei de consultanta imobiliara Esop.
"Pentru proprietarii de spatii de birouri, pretul platit in contextul economic actual este unul destul de ridicat. Pe langa reducerea chiriilor intre 10-30%, cresterea perioadei de neocupare de la 1-3 luni, cat era media in perioada 2007-2008, la 5-9 luni si peste, in prezent, reprezinta o pierdere financiara la fel de importanta. Desi in anumite cazuri perioada de neocupare se datoreaza practicarii unor chirii peste media pietei, aceasta nu este o cauza generalizata", spun reprezentantii Esop, potrivit NewsIn.

Potrivit acestora, daca ne raportam la o perioada contractuala medie de trei ani, o perioada de neocupare de sase luni implica incasarea de catre dezvoltator a unor venituri cu peste 14% mai reduse, iar in cazul unei perioade de neocupare de noua luni, reducerea veniturilor este de 20%. Cumulat cu scaderile datorate nivelului chiriei, operate in marje cuprinse intre 10-30%, in functie de locatie si tipul de spatiu, cifra de afaceri a dezvoltatorilor imobiliari se confrunta cu posibilitatea diminuarii pe termen scurt (2-3 ani) cu procente intre 24-50.

"Multi proprietari au constientizat riscul implicat de perioadele lungi de neocupare, preferand sa-si solutioneze spatiul printr-o inchiriere cu un discount mai mare decat media pietei la un anumit moment. Intr-o piata pe trend descendent, astfel de decizii s-au dovedit intelepte, pentru ca cel ce aparent a pierdut in ianuarie-februarie 2009, inchiriind cu un euro sub pretul mediu al pietei la momentul respectiv, s-a dovedit un castigator la numai cateva luni dupa aceea, cand chiriile au mai inregistrat scaderi aditionale de 1,5-2,5 euro/mp", a declarat partener Esop, Mirela Raicu.

Conform acesteia, solutia nu a fost insa accesibila tuturor proprietarilor de spatii de birouri, multi dintre acestia avand contractate credite bancare, motiv pentru care reducerea sub un anumit nivel nu este o solutie accesibila deoarece naste complicatii si cresterea costurilor de catre banca finantatoare.

Aceasta exemplifica ca pentru un imobil de 4.000 mp in zona de centru-nord, clasa B+, finalizat in cursul primului trimestru al anului 2009 si estimat initial a se inchiria/pre-inchiria la un nivel de 18 euro/mp, inchirierea sa in august 2009 la 14 euro/mp pe termen de trei ani va aduce dezvoltatorului un venit cu peste 900.000 euro mai redus.

De asemenea, proprietarii de vile cu spatii intre 200-400 mp au avut de pierdut sume cuprinse intre 30.000 - 50.000 euro, luand in calcul o reducere medie de aproximativ 20%, o perioada medie de neocupare de cinci sau sase luni si o perioada de inchiriere de doi ani.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri