Foarte multe dintre locuintele in care stam au nevoie de reparatii serioase. Spre exemplu, pierderile de caldura prin ferestre si usi sunt de 56%, in timp ce prin pereti acestea se ridica la 33%. Ce inseamna de fapt toate astea? Bani multi platiti catre regiile de gaze si termoficare. De aceea, reabilitarea termica a unei proprietati trebuie privita ca pe o investitie care se amortizeaza intr-un interval relativ scurt de timp. Costurile unor astfel de lucrari pentru un apartament de trei camere se ridica la circa 2.000-2.500 de euro. In plus, valoarea unui astfel de apartament creste cu mult mai mult decat cheltuiala facuta pentru reabilitare.

Persoanele care se decid sa-si reabiliteze locuinta din punct de vedere termic beneficiaza de facilitati fiscale destul de importante. Proprietarii vor beneficia de scutiri de la plata impozitului pe locuinta pe perioada de rambursare a creditelor contractate pentru reabilitarea termica. O alta inlesnire destul de importanta vizeaza deducerea din venitul global a cheltuielilor pentru aceste lucrari, in limita sumei de 15 milioane de lei anual.

Care sunt pasii pe care trebuie sa-i facem pentru a reabilita termic o cladire? In primul rand, este nevoie de un proiect si de un plan de reabilitare. Cunoasterea starii reale a cladirii este foarte importanta. Pentru aceasta, asociatiile de proprietari vor beneficia gratuit de asistenta din partea autoritatilor locale si guvernamentale pentru efectuarea expertizei energetice, releva un raport intocmit de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT).

Fondurile necesare pentru finantarea lucrarilor de reabilitare a blocurilor provin din credite care vor acoperi 85% din cheltuieli, din care 30% se constituie subventie de la bugetul de stat. Restul de 15% va fi acoperit din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari. Ministerul Constructiilor a inceput un program anual de reabilitare termica a blocurilor construite dupa proiecte tip in perioada 1950-1985, pentru care, insa, au fost primite foarte putine solicitari din partea asociatiilor de proprietari. Pentru realizarea efectiva a acestor lucrari, fiecare proprietar de apartament trebuie sa spele sau eventual sa inlocuiasca caloriferele, si sa monteze robinete cu termostat. De asemenea, trebuie sa etanseze rosturile la elementele de inchidere si sa reabiliteze ferestrele. Totodata, si asociatiile de proprietari trebuie sa intervina pe ansamblul cladirii pentru termoizolarea peretilor exteriori, a terasei, a planseului catre subsol si a conductelor de distributie din subsol si cei care isi construiesc propria casa au la indemana solutii pentru izolarea termica a imobilului.

Costurile de incalzire anuale pentru o casa de 200 de metri patrati realizata prin sistemul de cofraje termoizolante, avand polistiren 30 de cm grosime pe fatada, sunt de 150 de euro.
Marin Crutescu,
directorul companiei Amvic

Una dintre ele ar fi utilizarea cofrajelor termoizolante de polistiren, care au ca scop formarea peretilor din beton tip monolit. Cu o izolare termica superioara, combinata cu miscarea vaporilor de aer, acesti pereti au caracteristici cu 30-50% mai bune decat alte tipuri de constructie. Practic, rezulta o constructie din beton armat dublu izolata cu polistiren. Costurile de incalzire anuale pentru o casa de 200 de metri patrati realizata prin acest sistem, avand 30 de cm grosime polistiren pe fatada sunt, de 150 de euro, spune Marin Crutescu, directorul companiei Amvic, care produce astfel de cofraje.

Noul sistem de constructii consta in doua panouri de polistiren expandat unite cu bride de plastic dur incastrate. Constructia unei case prin intermediul acestui sistem dureaza mult mai putin. Doua persoane pot realiza pana la 100 de metri patrati de perete exterior. Totodata, betonul devine mai rezistent intrucat se matureaza in zeama de ciment, fara pierderi. Costurile pentru realizarea unui zid exterior pentru o casa de 200 de metri patrati se ridica la putin peste 9.200 de euro. Pe ansamblul cladirilor de locuit din Romania, eficienta utilizarii caldurii pentru incalzire, apa calda menajera este numai de 43% din cantitatea de caldura furnizata de surse, iar pentru Bucuresti este de 63%. Numarul locuintelor situate in blocuri construite inainte de 1985, la care sunt necesare lucrari de reabilitare termica, este de circa 2,5 milioane de unitati. Aproape 80% din totalul locuintelor de pe teritoriul Romanei sint insuficient izolate din punct de vedere termic, iar reabilitarea termica a tuturor imobilelor ar necesita investitii de miliarde de dolari, apreciaza specialistii in constructii. Pe langa disconfortul aferent, deficientele legate de izolarea termica a cladirilor se regasesc la nivelul consumului de caldura si apa calda, aproximativ dublu fata de cel din UE.

Ce Inseamna izolarea termica

Imbunatatirea conditiilor de confort interior si reducerea riscului de aparitie a condensului

Reducerea consumului de energie pentru incalzire si preparare a apei calde

Scaderea costurilor efective pentru incalzire suportate de populatie

Reducerea importului de combustibil

Cresterea eficientei energetice cu efecte in protectia mediului si a starii de sanatate a oamenilor, ca urmare a reducerii emisiilor poluante generate de producerea, transformarea, transportul si consumul de energie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri