Incepand de anul viitor, romanii ar putea fi obligati sa scoata din buzunar intre 900.000 lei vechi si 1, 6 milioane lei vechi pentru a plati o asigurare obligatorie a locuintei. Desi nu exista inca o reglementare legala privind obligarea populatiei sa-si asigure locuintele, oficialii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) insista asupra revenirii la practica din vremea comunismului. Potrivit oficialilor arbitrului pietei asigurarilor, locuintele vor fi partial sau total asigurate.
Astfel, fie se va alege varianta introducerii asigurarii obligatorii in impozitul pe locuinta, fie polita va fi platita distinct, dar se vor aplica penalitati pentru neplata acesteia. Suma maxima la care cel care achita asigurarea obligatorie poate fi despagubit este echivalenta cu numai 15.000 de euro, oricare ar fi valoarea casei. Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) va definitiva noul proiect de lege: fie cu repartizarea riscului la nivel national, uniform, asupra tuturor gospodariilor, fie cu repartizarea costurilor numai in zonele cu potential de risc. Polita obligatorie despagubeste asiguratul in caz de distrugere a locuintei din cauza unei catastrofe naturale (cutremur, inundatii etc.) "Cetateanului fie i se va percepe un impozit majorat pentru locuinta, care sa contina asigurarea obligatorie, fie se vor gasi masuri penalizatoare in caz de neplata.

MAI lucreaza la un proiect de lege in acest sens", ne-a declarat Mihai Tecau, secretar general al CSA.

Romanii vor fi nevoiti sa scoata din buzunar o suma maxima anuala ce variaza intre 20 si 45 de euro pentru a-si asigura locuintele in mod obligatoriu. Asigurarea va fi facuta pentru o valoare maxima asigurata de 15.000 de euro, iar suma maxima ce va fi platita depinde de modul in care Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) va definitiva noul proiect de lege: fie cu repartizarea riscului la nivel national, uniform, asupra tuturor gospodariilor, fie cu repartizarea costurilor numai in zonele cu potential de risc. Cum se vor colecta, insa, aceste noi biruri?

"Cetateanului fie i se va percepe un impozit majorat pentru locuinta, care sa contina asigurarea obligatorie, fie se vor gasi masuri penbalizatoare in caz de neplata. MAI lucreaza la un proiect de lege in acest sens", ne-a declarat Mihai Tecau, secretar general al CSA.

Pentru a afla care sunt zonele cu potential de risc, MAI a demarat o licitatie sprijinita cu fonduri de la Banca Mondiala, si exista deja circa 12 firme internationale care au depus scrisori de intentie pentru realizarea hartilor "de risc" in caz de calamitate pentru Romania, spune Tecau. Oficialii MAI nu au fost disponibili pentru comentarii, Biroul de presa spunand ca deocamdata licitatia se afla intr-o faza incipienta. Ieri, consilierul MAI Mircea Popescu a declarat pentru Radio Total, citat de hotnews.ro, ca se va merge pe asigurarea in limita unei despagubiri de 15.000 de euro a locuintelor, numai pentru casele neasigurate in mod optional, si ca legea privind obligativitatea asigurarii va intra in vigoare in ianuarie 2006.

"Inca nu s-a stabilit daca se va merge pe varianta cu plata asigurarii la nivel national, care va micsora costurile, sau pe varianta asigurarii doar a zonelor cu potential real de risc, care ar majora pretul politelor. In primul caz, am calculat un maxim anual de polita de circa 20 de euro, (700.000 de lei vechi/ an) in vreme ce in Bucuresti, de exemplu, in cel de al doilea caz, coeficientul pentru asigurari poate ajunge la 0,3% din valoarea maxima de 15.000 de euro, deci polita anuala poate fi de maximum 45 de euro (1.600.000 lei pe an).

Tecau a mai spus ca decizia privind varianta aleasa va fi luata in urma stabilirii zonelor cu potential de risc. Apoi, vor fi alese circa 10-15 companii de asigurari din piata care dispun de resurse financiare si de indici de solvabilitate, care vor fi desemnate sa asigure cetatenii in mod obligatoriu.

Tecau spune ca varianta acoperirii pagubelor in caz de cataclism printr-un fond special garantat de stat a fost abandonata intrucat acest fond nu poate fi reasigurat. Or, firmele ce vor fi alese sa asigure obligatoriu cetatenii vor putea sa formeze si o societate comuna de reasigurare, dedicata special reasigurarii politelor obligatorii de locuinta.

Specialistii privati din piata asigurarilor au declarat in repetate randuri pentru "Averea" ca un astfel de sistem obligatoriu este aberant, intrucat nu va acoperi intregul risc si nici nu va reusi sa oblige romanul sa plateasca, si, prin urmare, nu va rezolva problema platilor in caz de cataclism, caz in care asigurarea obligatorie devine inutila. Legarea asigurarii de sistemul impozitare ar duce la supraincarcarea agentilor fiscali, si asa in numar foarte mic, care nu vor fi in stare sa gestioneze nici penalizarea rau-platnicilor. In fine, limita de 15.000 de euro a despagubirii, care poate fi completata sau inlocuita total de o asigurare optionala, a fost aspru criticata de analisti ca insuficienta, in conditiile in care pana si o garsoniera in Bucuresti, Cluj sau Timisoara costa cel putin 25.000 de euro, in medie. In fine, alegerea asiguratorilor din piata care vor beneficia de cresterea cifrei de afaceri proprii ar crea o concurenta neloiala pentru ceilalti jucatori.

RCA ramane deocamdata la acelasi nivel

Zvonurile privind majorarea asigurarii obligatorii pentru raspundere civila in caz de accident auto (RCA) sunt neintemeiate, ne-a declarat Eugen Crisan, presedintele Comisiei pentru Supraveghere a Asigurarilor. "Nu s-a inaintat pana acum nici o propunere privind majorarea RCA", spune Crisan. El a explicat ca au existat anumite discutii lansate de unii jucatori de pe piata privind majorarea acestei asigurari, insa nu s-a ajuns la nici o concluzie pana in prezent.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri