Cetatenii straini persoane fizice, dar si persoanele juridice romane, vor putea contracta, incepand de anul viitor credite ipotecare in conditii similare oferite romanilor. "Ridicarea" acestei restrictii nu va influenta in mod negativ piata imobiliara autohtona ci, din contra, spun specialistii, va duce la o crestere calitativa a lucrarilor de contructii care, de multe ori lasa de dorit.

De anul viitor, mai precis de la 1 ianuarie 2006, creditul ipotecar va putea fi accesat atat de catre persoanele juridice romane, cat si de strainii- persoane fizice. La acest tip de imprumuturi pe perioada indelungata vor avea acces, incepand de anul viitor chiar si persoanele fizice straine. Aceste doua prevederi sunt incluse in unul dintre actele normative incluse in pachetul legislativ privind piata imobiliara care se afla in aceste zile in dezbaterea parlamentului. Specialistii spera ca pana maximum in luna decembrie acest set legislativ de mare importanta pentru domeniul imobiliar romanesc sa fie definitivat, adoptat de parlament si promulgat, astfel incat de la 1 ianuarie 2006 sa poata intra in vigoare, asa cum s-a stabilit intial.

Casele noi s-ar putea ieftini

Pachetul legislativ va duce la o relansare a domeniului imobiliar autohton, ne-a precizat, ieri, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNIM), Gabriel Zamfir. Potrivit acestuia, setul de legi va duce chiar la o "revolutie" in domniu, iar principalul aspect il constituie aparitia obligatiunilor ipotecare. "Acest fapt va duce automat la o ieftinire semnificativa a finantarii in domeniul imobiliar, pentru ca va crea clientului posibilitatea contractarii unui credit ipotecar inca din faza de proiect a lucrarii. Si, astfel, o patura tot mai larga de persoane va putea contracta un credit", a precizat Zamfir, anticipand asadar chiar si o ieftinire a locuintelor noi. "Dezvoltatorii imobiliari vor putea primi bani pentru investitii, iar cumparatorii vor putea cumpara locuinta inca din faza de proiect, exact cum se intampla in Occident. Imobilele noi vor fi astfel mult mai accesibile decat in prezent", ne-a explicat ieri presedintele UNIM.

Ipoteca pe bunul viitor

Potrivit acestuia, principalul atu al actului normativ este acela ca ipoteca se va putea pune pe bunul viitor, iar ca in Occident se va putea acorda asadar credit pentru un proiect, ceea ce in opinia specialistilor imobiliari reprezinta un mare castig. Totodata, aparitia actului normativ ce reglementeaza obligatiunile ipotecare va avea un mare impact asupra pietei, intrucat va crea posibilitatea dezvoltarii unei piete secundare. "Vor aparea, in aceste conditii, jucatori la un gen de bursa imobiliara, ceea ce se va traduce in preturi mai scazute ale locuintelor si profituri semnificative pentru investitori", a mai precizat Zamfir. Actul normativ privind functionarea bancilor de credit ipotecar, alaturi de celelalte proiecte privind functionarea acestui domeniu, reprezinta, potrivit initiatorilor, legislatia primara din domeniu.

Garantiile bancare maresc costurile

"Este un set de legi pe care il asteptam de foarte multa vreme pentru ca reglementeaza niste probleme foarte exacte, punctuale", a reamintit Zamfir, dand exemplul bancilor comerciale din piata autohtona care, in cazul creditelor ipotecare si imobiliare, isi iau garantii foarte mari, ridicand semnificativ costul final al imprumutului contractat de client. "In acest moment, costurile sunt atat de mari si pentru ca bancile comarciale isi iau garantii foarte mari", a subliniat Zamfir. O data cu aparitia bancilor ipotecare, romanii ar putea contracta credite imobiliare chiar si fara avans si fara a mai prezenta garantii atat de costisitoare in prezent. Potrivit presedintelui UNIM, pachetul legislativ privind piata imobiliara urmeaza sa intre, zilele urmatoare, in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, pentru a putea intra in vigoare, oficial, de la inceputul anului viitor. In paralel cu acest set de acte normative, se mai afla in discutiile parlamentului si o lege care va reglementa achizitia de terenuri si constructii de catre straini.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri