Impozitul pe cladiri platit de persoanele juridice ar putea creste de trei ori de la 1 ianuarie 2006, prin propunerile de modificare a Codului Fiscal avansate de Ministerul Finantelor Publice. Sarcina fiscala suportata de acestia este de cateva zeci de ori mai mare decat cea aplicata personelor fizice. Mediul de afaceri spune ca propunerile Finantelor sunt discriminatorii si ca vor goni investitorii din Romania. In prezent impozitul de plata pentru o cladire este de 1% din valoarea acesteia de inventar, iar Ministerul Finantelor propune o crestere la 3% a acestuia. Mai mult, administratia locala va avea posibilitatea majorarii impozitului cu inca 50% din cota deja stabilita, ceea ce ar aduce la 4,5% valoarea reala a impozitului, spune avocatul Gabriel Biris. Potrivit calculelor acestuia, "cladirea ar urma sa lucreze cinci luni pentru consiliul local si restul pentru cel care a pus banii", spune acesta. Unul dintre efecte va fi determinarea investitorilor seriosi sa migreze in alte tari, indiferent ca se ocupa de investitii imobiliare, de productie sau de comert. "Investitorii nu vor mai veni in Romania, caci, dintr-odata, vom fi neatractivi. Chiriile vor creste, costurile pentru proprietari se vor majora, vom avea inflatie, dar, dincolo de aceasta, va scadea competitivitatea noastra", puncteaza avocatul. Nu in ultimul rand, in lupta pe piata noilor constructii vor fi avantajate persoanele fizice care construiesc blocuri intregi de locuinte si birouri, pentru a le vinde apoi la bucata. Comparativ cu firmele, acestea vor plati un impozit de doar 0,1% din valoarea impozabila a cladirii. "Persoanele fizice (n.red.- pentru persoane fizice) vor plati un impozit de 200 de ori mai mic pentru o cladire, decat daca aceasta ar fi fost construita pe firma", spune acesta.


Marirea impozitului ii sperie pe investitorii imobiliari


"Cresterea impozitelor si pe cladirile de birouri, una din afacerile imobiliare profitabile ale Capitalei, ar putea duce la cresterea chiriilor pentru a compensa costurile suplimentare", ne-a declarat Alexandru Petrescu, general manager in cadul unei companii imobiliare. O alta situatie posibila este pastrarea nivelului actual al chiriilor pentru spatiile de birouri. "Randamentul investitiei va scadea, ca si atractivitatea pietei din Bucuresti pentru cei care construiesc cladiri de birouri", explica Petrescu.


Autoritatile locale promit facilitati


Persoanele juridice bun-platnice au posibilitatea sa solicite unui consiliu local scutiri ori facilitati la plata impozitului pe cladire si teren. Daca cererea este justificata, administratia poate adopta o hotarare de consiliu pentru fiecare solicitare in parte. Majoritatea firmelor se achita cu intarziere de obligatiile fiscale, spune Anton Steiner, director adjunct in cadrul Directiei de Impozite si Taxe Locale (DITL) sector 2 din Bucuresti. Facilitatile de care ar putea beneficia firmele sunt semnificative, tinand cont ca exista persoane juridice care platesc trimestrial sute de milioane de lei vechi pentru impozitul pe cladire si teren.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri