Materialele de constructii s-au scumpit semnificativ in aceasta toamna
Aveti de ridicat o casa si va intrebati de ce trebuie sa scoateti mai multi bani din buzunar, decat ati prevazut initial, pentru a o finaliza? Raspunsul este simplu: in domeniul constructiilor costurile au crescut in aceasta toamna cu circa 20%-30%, fata de anul trecut.

Paul Radulescu, de 40 de ani, a achizitionat in vara anului trecut circa 1.000 de metri patrati in comuna Olteni, aflata la circa 20 de kilometri de Bucuresti. Proiectul de casa il avea deja facut. Dupa ce a obtinut autorizatii de construire, a tocmit o echipa de muncitori si s-a apucat de treaba. Bugetul a fost foarte riguros intocmit, intrucat fondurile de care dispuneam erau limitate, isi aminteste Radulescu.

In toamna asta ar fi trebuit sa finalizeze lucrarile, insa planurile i-au fost date oarecum peste cap. In ultima vreme, am fost nevoit sa bag mana tot mai adanc in buzunar. Bani in plus pentru instalatii, bani in plus pentru muncitori, bani in plus pentru materialele de finisaje. Parca nu se mai termina. Nu stiu daca reusesc sa termin pana da frigul, spune Paul Radulescu.

Probabil ca in situatia lui se afla si alti intreprinzatori care s-au apucat sa-si construiasca casa in regie proprie. Nici developerii imobiliari nu au scapat de majorarile de pret. Spre exemplu, reprezentantii companiei Triumf Construct, care are in derulare mai multe proiecte rezidentiale, au spus ca fata de anul trecut costurile de constructii au crescut cam cu 30%.

Astfel si noi am fost nevoiti sa majoram pretul de vanzare cu circa 20%, renuntand insa la o parte din cota de profit, spune Leonard Buianu, director de vanzari la Triumf Construct. Compania are in constructie 40 de case in zona Otopeni, care vor avea preturi intre 100.000 si 121.000 de euro.

Unul din motivele majorarii costurilor in constructii este scumpirea fortei de munca. Iar cum muncitorii calificati se gasesc tot mai greu, proprietarii de firme nu-si permit sa nu-i plateasca cum se cuvine. In caz contrar, migrarea fortei de munca spre alte tari se va accentua. Spre exemplu, daca in 2004 un muncitor calificat era platit cu circa 500.000 de lei pe zi, acum acelasi muncitor castiga chiar si peste 600.000 de lei pe zi, spune Ioan Covaci, director executiv la firma Matache&Covaci Constructii, societate care executa lucrari de subantrepriza. O alta cauza care a determinat majorarea costurilor este scumpirea carburantilor. Dupa cum bine se stie, transporturile detin un rol destul de mare in domeniul constructiilor. Ca sa duc muncitorii la un santier la circa 40 de kilometri de Bucuresti, ma costa cam un milion de lei pe zi, spune Covaci. De la inceputul anului benzina si motorina s-au scumpit, in medie, cu 15-20%.

Bineinteles ca din aceasta ecuatie a scumpirilor nu puteau lipsi materialele. Aici insa situatia este oarecum atipica, in sensul ca pentru unele materiale preturile au crescut, iar pentru altele, costurile de achizitie au scazut.

Materialele de constructii care au preturile stabilite in lei si care sunt produse pe plan local au inregistrat cresteri, iar cele in euro si care au fost importate au scazut, spune Adriana Iftime, director executiv la Patronatul Societatilor de Constructii (PSC).

Spre exemplu, au inregistrat cresteri de preturi de circa 19% materialele pentru instalatii (tevi, fitinguri, coturi, robineti, racorduri, obiecte sanitare etc.). De asemenea, pretul unei caramizi a crescut de la 7.100 de lei pe bucata, in septembrie 2004, la 8.500 de lei, in septembrie 2005. si cheresteaua, un material foarte folosit in constructii, a inregistrat cresteri semnificative. In toamna anului trecut, un metru cub de cherestea costa 3,5 milioane lei, azi aceeasi cantitate poate fi achizitionata cu 4,2 milioane. In fine, pretul unui alt material utilizat foarte des, cartonul bitumat, a crescut de la 23.500 de lei metrul patrat la 25.000 de lei.

Scaderi de preturi au fost inregistrate la otel beton (de la 18.000/ kg, la 16.000/kg), la plasa sudata (de la 25.510 lei/kg, la 20.232 de lei/kg) si la electrozii de sudura (de la 73.364/kg, la 72.200/kg). si daca tot vorbim de scaderi de preturi, trebuie sa spunem ca reprezentantii PSC au inaintat Ministerului de Finante o propunere privind reducerea cotei de TVA la constructii, fapt ce ar putea reduce in mod semnificativ costurile in domeniu.

Toamna cresc preturile

Materialele care au avut preturile stabilite in moneda nationala au inregistrat cresteri in aceasta toamna, comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Consumurile de materiale pe metru patrat

Caramida 0,4 mc/m2
Beton 0,20-0,25 mc/m2
Armatura 0-25 kg/m2

Calculele au fost realizate pentru o casa din zidarie cu samburi si plansee din beton armat. Astfel, pentru o casa de 100 de metri patrati sunt necesari 40 mc de caramizi, 20-25 de mc de betoane si 2.500 de kilograme de armatura. Consumurile principalelor materiale de constructii sunt calculate pe metru patrat.

Efectele reducerii TVA la constructii In Franta

In Franta, diminuarea TVA de la 19% la 7,5% a condus la cresterea valorii lucrarilor cu circa doua miliarde de euro, crearea a peste 36.000 de noi locuri de munca si nu in ultimul rand venituri de 500 de milioane de euro la bugetul de stat.

Acum ar fi momentul cel mai bun ca guvernantii sa se gandeasca ca reducerea TVA la constructii ar putea aduce venituri semnificative la buget pe termen mediu si lung. De asemenea, si preturile s-ar putea diminua spune Adriana Iftime, director PSC.

Materialele de constructii care au preturile stabilite in lei si care sunt produse pe plan local au inregistrat cresteri.

Adriana Iftime,
director executiv PSC
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri