Preturile apartamentelor vechi de bloc din Bucuresti au crescut, in medie, cu 40% in 2005, fata de 2004. In august 2005, inflatia a urcat cu 8,9 puncte procentuale fata de aceeasi luna a anului trecut. Metrul patrat intr-un bloc construit inainte de anii '90 a ajuns sa coste in Capitala, in medie, 1.050 dolari, potrivit unui studiu realizat de Impact si agentia DTZ Equinox. Exista diferente foarte mari de pret de la o zona la alta. Daca un apartament de doua camere in cartierul Balta Alba poate fi cumparat cu aproximativ 43.000 de dolari, pentru acelasi apartament situat in zona Turda, vanzatorul cere peste 63.000 de dolari. Si locuintele noi au urmat acelasi trend ascendent: preturile de vanzare aproape ca s-au dublat in ultimul an. O constructie noua costa 1.350 de dolari/mp, in medie, iar in zona Primaverii - 1.800-2.400 dolari/mp."Trebuie sa ne ingrijoreze preturile apropiate intre locuintele vechi si cele noi.

Apartamentele de bloc costa nejustificat de mult, multe dintre ele aflandu-se intr-o stare ridicata de degradare", a declarat Dan Ioan Popp, presedintele companiei Impact. La randul sau, Sorin Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNIM), explica de ce costa asa de mult o locuinta veche: "Piata imobiliara este controlata de cel care vinde".

Locuintele din blocuri, ieftine in provincie

Mult mai joase sunt preturile de vanzare in provincie, in orase mari precum Timisoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Constanta, Ploiesti ori Brasov. Sumele sunt cu peste 46% mai mici in Timisoara si Constanta, in cazul locuintelor vechi. Anul trecut, cele mai bune investitii imobiliare s-au facut in Brasov unde constructiile vechi au costat in medie 280 dolari/mp. In schimb, apartamentele noi au costat aproape la fel de mult ca si cele din Bucuresti, anul trecut. Astfel, daca metrul patrat nou construit a fost de 690 dolari in Bucuresti, in Timisoara a costat 650, iar in Brasov - 600 dolari.

Romanii, mai inghesuiti decat europenii

Unui roman ii revin, in medie, 1,2 camere, in timp ce in Europa, statistica indica doua camere/locuitor. Cu alte cuvinte, este nevoie de inca 0,8 camere/locuitor pentru ca romanii sa aiba acelasi confort in materie de locuire.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri