Prioritatile Ministerului Dezvoltarii, condus de Elena Udrea, sunt anveloparea blocurilor, realizarea de drumuri, constructia de locuinte pentru tineri si in mediul rural, potrivit lui Ioan Andreica, secretar de stat in cadrul institutiei.
“Una din prioritatile ministerului este ca in perioada 2010-2012 sa fie gata 100.000 de locuinte pentru tineri”, a spus Andreica, in cadrul unei conferinte organizate de Asociatia Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR).

In conditiile in care Elena Udrea declara la inceputul lunii ca in cadrul programului de constructie a locuintelor pentru tineri, primele 20.000 de unitati locative vor fi scoase la licitatie anul acesta, ar insemna ca ministerul Dezvoltarii ar trebui sa construiasca restul de 80.000 de locuinte in 2011 si 2012 si doar daca ridicarea celor 20.000 de locuinte va incepe in 2010.

La un cost minim de constructie de 25.000-30.000 de euro/locuinta, ministerul ar trebui sa cheltuiasca 2,5-3 miliarde de euro anual, echivalentul a 2-2,5% din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei pe 2010.

Legat de proiectul “Renasterea satului romanesc – 10 case pentru specialisti”, prin care ministerul isi propune sa construiasca 25.000 de case la tara, Andreica a declarat ca deocamdata nu se stie care e bugetul pentru 2010 al programului. Udrea afirma recent ca valoarea totala a proiectului va fi de 800 mil. euro.

“Suntem in faza in care pregatim proiectele, urmand ca pana la jumatatea anului sa trecem la licitatii, iar ulterior, la lucrari efective de executie. Cert este ca programul este functional, iar primarii si prefectii au fost informati”, a mentionat secretarul de stat.

O alta prioritate a ministerului este programul de anvelopare a cladirilor, al carui scop final este izolarea termica a trei milioane de locuinte.

“In 2009 am reusit sa finalizam 25.000 de apartamente, adica sub 1% din tinta totala de trei milioane de locuinte, desi am inceput 51.000. Daca am lucra in ritmul de anul trecut ar dura peste 100 de ani pana am anvelopa toate cele trei milioane de apartamente.Dar noi ne dorim ca in 10 ani sa fie gata toate. Acest lucru se poate face insa prin implicarea mai multor actori, atat privati, cat si beneficiari primari. Una din solutii ar fi si ca proprietarii de apartamente sa suporte mai mult decat acum din costul lucrarilor”, a subliniat Andreica.

In prezent, autoritatile centrale suporta 50% din costul anveloparii, autoritatile locale – 30%, iar asociatiile de proprietari - 20%. In foarte multe cazuri insa, autoritatile locale au preluat procentul care ar fi trebuit alocat de asociatiile de proprietari.

“Trebuie imbunatatita legislatia si in ceea ce priveste executia lucrarilor, pentru a nu mai aparea erori si pentru ca preturile pe care le incaseaza firmele de constructii sa fie corecte. Nu este normal ca unele apartamente sa fie reabilitate cu 2.000 de euro, iar altele cu sume mult mai mari”, a adaugat Andreica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri