Viceprimarul general al Capitalei, Mircea Raicu, a declarat ca omul de afaceri Costel Constanda, care a cerut in instanta anularea contractului privind schimbul de terenuri cu municipalitatea, nu ar mai fi interesat de imobiliare, ci doar sa obtina despagubiri de la primarie.
Planul Urbanistic Zonal ce i-ar fi permis lui Constanda sa construiasca in Satul Francez, care nu a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, nu mai poate oricum sa fie votat acum in forma de la vremea schimbului de terenuri, pentru ca intre timp a fost modificata legislatia urbanismului. Din acest motiv, Costel Constanda (foto) nu mai este, probabil, interesat sa construiasca in Satul Francez, ci sa-si obtina despagubirile de 160 de milioane de euro de la primarie", a spus Raicu, citat de NewsIn.

Potrivit viceprimarului general, in cazul in care va fi obligata in final de instanta sa-i plateasca lui Constanda despagubirile pentru ca nu a fost lasat sa construiasca in Satul Francez, municipalitatea "se va indrepta catre consilierii din cauza carora nu a fost aprobat acel PUZ", acestia riscand sa acopere din buzunarul lor cele 160 de milioane de euro.

La sfarsitul lunii septembrie 2009, chiar inainte ca derogarile de la regulamentele de urbanism sa devina mult mai stricte, PUZ-ul ce i-ar fi permis lui Constanda sa construiasca o cladire de 28 de metri in Satul Francez nu a fost votat in sedinta CGMB din cauza lipsei de cvorum. In sala au fost prezenti doar 23 de consilieri dintre cei 28 necesari, ceea ce a dus la incheierea sedintei fara supunerea la vot a PUZ-ului dorit de Constanda si a altor 53 de planuri urbanistice. De la sedinta au absentat atunci consilierii PSD, PNL si PRM, precum si alti cinci membri ai CGMB - trei de la PDL si doi de la PNG.

Costica Constanda a cerut Tribunalului Bucuresti anularea contractului incheiat cu Primaria Capitalei prin care a cedat Parcul Bordei, castigat prin decizia definitiva a instantelor, pentru un teren in Satul Francez, deoarece sustine ca municipalitatea nu si-a indeplinit obligatia de a-i permite sa construiasca acolo.

Constanda si sotia acestuia, Maria, au depus actiunea pe 20 ianuarie, la Tribunalul Bucuresti, iar primul termen al procesului a fost pe 19 aprilie.

Concret, omul de afaceri cere instantei sa anuleze contractul incheiat cu edilii Capitalei, prin care a fost de acord sa renunte la Parcul Bordei si la suma de 17 milioane de euro, acordate de Curtea de Apel Bucuresti in 2007. Constanda sustine ca a fost de acord sa semneze contractul prin care a renuntat la parc si a acceptat o suprafata din Satul Francez, dar si sa renunte la despagubirile acordate de judecatori, primind in schimb promisiunea de la edili ca CGMB va vota un PUZ prin care i se va permite sa construiasca pe terenul acordat in Satul Francez. Constanda sustine ca nici pana in prezent PUZ-ul nu a trecut de consilierii generali ai Capitalei.

Potrivit avocatului lui Constanda, Traian Briciu, omul de afaceri vrea anularea contractului, dar si obligarea reprezentantilor Capitalei la plata a aproximativ 160 de milioane de euro, daunele acordate in trecut de instanta, precum si contravaloarea terenul cedat, evaluata chiar de catre municipalitate, potrivit avocatului lui Constanda. De asemenea, avocatul a declarat ca omul de afaceri este pregatit sa achite taxa de timbru care urmeaza sa fie stabilita de instanta.

Tribunalul Bucuresti a amanat, luni, procesul pentru 14 iunie, urmand sa stabileasca valoarea taxei de timbru, dar si pentru ca la acest termen a fost lipsa de procedura cu Primaria Capitalei.

Scandalul Primariei Capitalei cu omul de afaceri Costel Constanda a inceput in 2004 si viza o suprafata de 28.000 mp, detinuta de acesta in Parcul Bordei. Pentru a recupera respectiva suprafata, municipalitatea i-a oferit lui Constanda terenuri totalizand aceeasi suprafata in Cartierul Francez, din sectorul 1. Omul de afaceri a castigat in instanta si despagubiri de 18 milioane de Euro, pentru ca nu a mai putut construi in Parcul Bordei, insa a renuntat la aceasta suma, cu conditia realizarii schimbului de terenuri prin care Primaria Capitalei ofera 28.000 mp in Cartierul Francez pentru terenurile lui Constanda din Parcul Bordei.

Pe de alta parte, dezvoltatorul imobiliar grec Raptis Kavouras a cumparat, in iulie 2008, 1,6 hectare de teren din Satul Francez de la omul de afaceri Costica Constanda, tranzactia fiind realizata pentru suma de 68 de milioane de euro si fiind intermediata de casa de avocatura Tuca, Zbarcea si Asociatii.

Dezvoltatorul imobiliar viza ca pe suprafata de teren cumparata in Satul Francez sa dezvolte printre altele un complex de locuinte de lux si o galerie comerciala.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri