Terenurile din cartierul Primaverii sint in momentul de fata aproape la fel de scumpe ca si cele din marile capitale europene si vor continua sa creasca. De aceea, analistii imobiliari nu exclud posibilitatea aparitiei unui blocaj pe aceasta piata.
Analistii de pe piata imobiliara se asteapta ca, in urmatoarea perioada, blocajul de pe piata apartamentelor de locuit sa se extinda si la terenurile pentru locuinte. Potrivit unui raport al Institutului de Consultanta Imobiliara, in momentul de fata, proprietarii de terenuri cer pe metrul patrat de trei ori mai mult decit cu trei ani in urma. Astfel, daca la inceputul lui 2003, in zona Dorobanti, un metru patrat de teren costa intre 335 si 350 de euro, in momentul de fata, acelasi teren costa peste 1.000 de euro.

De asemenea, in cartierul Primaverii, pretul terenului este similar celui din marile capitale europene, ajungind pina la 2.500 de euro pe metrul patrat. Mai mult, preturile isi urmeaza trendul ascendent, conducind la reducerea rentabilitatii unei astfel de achizitii si implicit la un blocaj al pietei.

Rentabilitatea terenului

Conform studiului, pentru ca investitia intr-un teren necesar dezvoltarii unui proiect imobiliar sa fie rentabila, pretul acestuia nu trebuie sa depaseasca 15% din valoarea totala a investitiei. Aceasta cu exceptia proiectelor imobiliare complexe, unde costul terenului poate ajunge la 20-25% din total investitie. In schimb, daca acest procent depaseste 45-50%, investitia devine nerentabila, iar piata se plafoneaza de la sine.

UE scumpeste terenul agricol

In materie de terenuri agricole, raportul SGA indica faptul ca apropierea momentului aderarii i-a determinat pe detinatorii de proprietati sa majoreze preturile, in asteptarea investitorilor straini. La ora actuala, in Romania se cer 4-500 de euro pe hectar, in timp ce in Cehia se achizitioneaza cu aproximativ 5.000 de euro pe hectar, in Italia cu minimum 6.000 de euro si in Polonia cu 6.000-7.000 de euro pe hectar. Un pret relativ scazut, avind in vedere sumele de care dispun investitorii straini, mai inregistreaza si terenul intravilan rural, inclusiv cel care defineste regiunile cu potential turistic, pentru care investitiile necesare nu sint foarte mari si ar aduce un profit multumitor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri