Numarul centrelor comerciale inaugurate in Europa in primul semestru a scazut cu 50% fata de anul trecut, atingand cel mai mic nivel din ultimii sase ani. Pentru 2011, perspectivele pietei de retail sunt si mai sumbre, se arata in cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.
In prima jumatate a anului, in Europa au fost inagurate in total 64 de centre comerciale, in scadere cu aproape 50% fata de aceeasi perioada din 2009, cand au fost inaugurate 120 de proiecte. Suprafata construita a centrelor comerciale finalizate in primele sase luni s-a ridicat la doar 2,1 milioane mp, se mentioneaza in raportul Cushman & Wakefield.

In a doua jumatate a acestui an au fost anuntate spre livrare proiecte comerciale cu o suprafata construita de 3,8 milioane mp, in scadere cu 17% fata de aceeasi perioada din 2009. Mai mult, volumul spatiilor comerciale ce vor fi deschise in 2011 este de 5,2 milioane mp, in crestere cu doar 3,9% fata de aportul total din 2010, aceasta fiind cea mai mica crestere anuala din ultimii 30 ani.

„Performanta centrelor comerciale din Romania a fost sever afectata de criza economica, insa proiectele dominante din Bucuresti si din orasele mari si-au pastrat gradul de ocupare si interesul din partea retailerilor internationali. Este clar ca piata este dominata tot mai mult de retaileri din Germania, Austria, si Franta, acestia fiind si principalele ancore in proiectele existente sau viitoare”, este de parere Razvan Gheorghe (foto), managing director al Cushman & Wakefield Romania.

Pe plan local, compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield a raportat pentru anul trecut afaceri de 3,58 milioane de euro, clasandu-se pe locul al doilea in topul jucatorilor de profil.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri