Piata constructiilor a inregistrat in acest an o crestere de 7%, sub cea estimata la inceputul anului, de aproximativ 10%, a declarat Laurentiu Plosceanu, vicepresedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).

Cauza? "Neindeplinirea obiectivului propus a fost determinata de lipsa finantarii proiectelor, de accesul limitat la fondurile comunitare, dar si in urma implicarii consistente a firmelor de constructii in cadrul lucrarilor de reconstructie in urma inundatiilor", a precizat Plosceanu.

Totodata, acesta a precizat ca piata romaneasca a constructiilor are o valoare de aproximativ 6 miliarde de euro. Reprezentantii ARACO sunt de parere ca, anul viitor, piata imobiliara autohtona nu va inregistra cresteri masive, dat fiind faptul ca ei au estimat pentru 2006 cresteri de preturi la materialele de constructii in proportie de 10-15%, acestea reprezentand circa 40% din valoarea totala a constructiei.

ARACO cere reducerea cotei TVA la 5%

Potrivit vicepresedintelui ARACO, legislatia actuala are nevoie de modificari structurale pentru a favoriza dezvoltarea sectorului constructiilor.

Reprezentantii Asociatiei au propus mai multe amendamente la proiectul noului Cod Fiscal, printre care reducerea la 5% a cotei de TVA pentru constructia de locuinte si renuntarea la sistemul de plata a TVA in momentul facturarii, intrucat decalajele mari intre emiterea facturilor si incasare determina intarzierea sau blocarea lucrarilor. Ambele propuneri au fost respinse, a afirmat Plosceanu. Intrebat daca pe viitor are sperante vizavi de reducerea cotei TVA, acesta a raspuns scurt: Membrii Asociatiei participa la elaborarea proiectului noii legi a achizitiilor publice.

Una dintre propunerile ARACO mentioneaza ca in textul noii legi sa fie prevazuta sanctionarea statului in cazul in care acesta, in calitate de finantator principal, nu isi respecta graficul de plati. Constructorii s-au aratat ingrijorati si de volumul mare de muncitori care lucreaza la negru in constructii.

"In momentul de fata, in Romania, exista 80.000 - 90.000 de oameni care lucreaza la negru in constructii, acest lucru afectand automat calitatea constructiei", a incheiat Plosceanu.

Achizitiile rezidentiale, cel mai dinamic sector imobiliar

La ora actuala, cel mai dinamic sector de pe piata imobiliara, in prima jumatate a anului 2006, va continua sa fie cel al achizitiilor rezidentiale, Bucurestiul fiind orasul in care lipsa spatiilor de locuit se resimte acut, in special la nivelul tinerilor.

Bucurestiul are nevoie, in 2006, de mai multe locuinte, construite intr-un ritm crescut, pentru a se ajunge la necesarul estimat de 40.000 de unitati. Sectorul vanzarilor rezidentiale este direct si puternic influentat de cresterea rapida a creditului ipotecar care a stimulat cererea pentru locuinte. Preturile au crescut pentru fiecare tip de imobil, spre exemplu in cazul blocurilor construite inainte de '89 chiar cu 100%. Creditele ipotecare vor fi in continuare cautate, chiar daca s-au inasprit conditiile de obtinere a acestora, deoarece ofera mai multe avantaje ca alte surse de finantare.

"Spatiile destinate birourilor raman insuficiente"

Segmentul spatiilor de birouri de clasa A continua sa fie, la finele lui 2005, inca, afectat de lipsa unor oferte concrete care, insa, ar putea fi acoperite, in cea mai mare parte, prin finalizarea, in perioada 2006-2007, a unor proiecte aflate in curs de executie.

"In contextul dezvoltarii pietei imobiliare, unul dintre cele mai dinamice sectoare, constructia spatiilor de birouri, incepe sa beneficieze de o infuzie masiva de cladiri noi.

Desi IMM-urile romanesti cauta birouri de calitate, invatand de la marile companii romanesti si straine care prefera birourile de clasa A sau B plus stiind avantajele unui sediu frumos, nu au fost disponibile, pana spre finele lui 2005, suficiente spatii pentru a satisface cererea. In prima parte a anului au fost livrate cateva cladiri, printre care Floreasca Business Center, Buzesti Business Center si Bucharest Business Park, dar spatiile destinate birourilor raman insuficiente", a declarat Eduard Uzunov, directorul general al unei mari companii imobiliare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri