Nivelul renegocierilor si reinnoirilor de contracte din piata spatiilor de birouri a ajuns la 24% din totalul tranzactiilor incheiate in aceast an in Capitala, arata un studiul al consultantului imobiliar CBRE Romania, care a intermediat renegocierea a peste 18.000 mp de spatii de birouri.
“Daca in anii trecuti costurile de relocare erau trecute cu vederea pentru ca existau bugete de partitii, mobilier si mutare efectiva, de anul trecut aceste costuri nu mai au acoperire in bugetele companiilor”, a explicat Anca Pauna (foto), senior broker in cadrul departamentului de birouri al CBRE Romania.

Avantajele renegocierii, adauga brokerul, constau in reducerea imediata a costurilor cu sediul companiei, care poate merge pana la 20-25%, in castigarea de timp fata de o relocare, precum si in faptul ca firma nu isi intrerupe activitatea. De cealalta parte, un dezavantaj este legat de posibila prelungire a contractului de inchiriere.

„Proprietarul are avantajul ca isi mentine chiriasii in cladire, pe o piata instabila cum este cea de astazi - chiar daca la chirii mai mici - si poate obtine in schimb o perioada contractuala mai mare. Totodata, va avea in cladire contracte cu chirii sustenabile, care sunt cautate de investitori, in cazul in care dezvoltatorul ia in calcul si varianta vanzarii cladirii,” mai spune Pauna.

Un exemplu de prelungire a contractelor de inchiriere a fost intalnit in proiectul Bucharest Business Park, din apropiere de Piata Presei. Companiile BAT, NNDKP, TNT, Heberger, Romsys, MSD, Western Union, Coca Cola, Sony, Ness si IBM au decis sa isi prelungeasca durata contractelor de inchiriere pentru spatiile de birouri ocupate in parcul de afaceri Bucharest Business Park, contractele fiind reinnoite in medie pentru inca cinci ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri