Anul viitor bancile vor continua sa lichideze proprietati, cele mai expuse fiind cladirile de birouri, in contextul in care in acest an am asistat la intrarea in faliment a doua centre comerciale, respectiv Tiago Oradea si City Mall, este de parere Cristian Ustinescu, seful departamentului de investitii al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, cunoscut pentru intermedierea celei mai mari tranzactii imobiliare din 2009.
„Daca 2009 a fost un an al contabilizarii expunerii bancilor pe segmentul imobiliar, cand acestea au facut o situatie a imprumuturilor, au constituit provizioane si au amanat termenele de rambursare, respectiv au transferat parte din credite unor filiale din jurisdictii cu o politica de provizionare mai permisiva, anul acesta bancile au recurs la masuri mai ferme si mai drastice, lichidand proprietati”, spune Cristian Ustinescu (foto), de la DTZ Echinox, dand exemple centrul comercial Tiago Oradea, terenul din Buftea al Raiffeisen Bank si City Mall, in curs de lichidare.

Atitudinea institutiilor de credit fata de imprumuturile ajunse la maturitate difera semnificativ si in functie de performanta garantiilor, cele mai expuse fiind proprietatile secundare care, pe langa devalorizare, intampina dificultati si in fluxul de numerar, adauga el.

„Se regasesc aici centrele comerciale secundare, care nu sunt ancorate de retaileri puternici sau cladirile de birouri care, datorita locatiei descentralizate sau a calitatii finisajelor si a dotarilor tehnice nu au atins un grad satisfacator de inchiriere. Cred ca in 2011 vor continua lichidarile, cu precadere in aceasta categorie”, a subliat Ustinescu.

Cristian Ustinescu a intermediat cea mai mare tranzactie imobiliara a anului trecut, preluarea parcului European Park Braila de catre fondul de investitii New Europe Property Investments (NEPI), in schimbul sumei de 63 milioane de euro, la un yield (n.r: randament anual al investitiei) de 9,3%.

DTZ Echinox este unul in cei mai importanti jucatori din piata locala de consultanta imobiliara, cu afaceri de 2,5 milioane de euro afisate pentru anul 2009. Actionarii companiei sunt Mihnea Serbanescu (66,1%), Tim Wilkinson (17,25%), Cristian Ustinescu (6,66%) si Oana Iliescu, Mihaela Pana si Bogdan Sergentu, fiecare cu o participatie de 3,33%, potrivit datelor de la Registrul Comertului.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri