Dezvoltarile de tip “mixed-used” ar putea reprezenta o tendinta importanta a urmatorilor ani in piata imobiliara din Romania, in conditiile unor riscuri de dezvoltare mai reduse, afirma reprezentantii companiei de consultanta imobiliara Colliers International.
Conceptul dezvoltarilor mixte presupune ca in cadrul uneia sau mai multor cladiri ce fac parte dintr-un complex unitar sa coexiste mai multe tipuri de uz imobiliar: birouri, retail, industrial, hotelier etc. Astfel de proiecte pot include si o componenta de divertisment (cinematograf, bowling si biliard, jocuri), de lifestyle (sala fitness, piscina), servicii publice (terminal transport in comun) sau chiar una culturala (galerii de arta, zone de expozitii, etc.).

"In Romania, singurul astfel de proiect in constructie este Palas Iasi, dezvoltat in nord-estul tarii de catre Iulius Group, in urma unei investitii ce va depasi 260 milioane de euro, fiind pe conceptul « lifestyle center »", exemplifica cei de la Colliers.

In Statele Unite, dezvoltarile mixte sunt foarte raspandite iar in Europa de Vest acest gen de proiecte este din ce in ce mai intalnit, adauga consultantii. In Europa Centrala si de Est aceste dezvoltari au inceput sa castige teren si atrag dezvoltatorii. In prezent, in majoritatea tarilor din regiune exista cel putin un proiect de “mixed use” in dezvoltare sau un astfel de complex a fost deja livrat.

Un astfel de exemplu este Corvin Promenade Budapesta, dezvoltat pe o suprafata de 220.000 mp, care implica cea mai mare reconstructie stradala din Europa Centrala si include componente de retail (centrul comercial Corvin), lifestyle (cea mai mare baza sportiva din centrul capitalei Ungariei) rezidential si birouri.

In Bratislava, proiectul 3nity Lifestyle Residence integreaza zona de rezidential cu retail, divertisment, lifestyle si zona de birouri. Astfel, la primele doua etaje ale celor 3 turnuri se afla o zona comerciala de 10.000 mp suprafata inchiriabila iar pe nivelele 4 si 5 se vor afla 5.000 mp de birouri. Proiectul este in faza avansata de constructie si urmeaza a fi livrat la sfarsitul acestui an, potrivit informatiilor furnizate de Colliers.

‘’In Bulgaria nu exista inca proiecte care sa integreze mai mult de doua componente de real estate – retail si birouri. Singurul astfel de exemplu este European Trade Center, livrat in 2009, pe unul dintre cele mai importante bulevarde din Sofia, ofera 72.000 mp de birouri si 66.000 mp de centru comercial (The Mall)’’, se mai arata in studiul Colliers.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri