Guvernul a inceput discutii initiale cu Banca Europeana pentru Investitii (BEI) pentru a obtine fonduri pe care compania de stat Transgaz sa le foloseasca la constructia gazoductului Nabucco, informeaza Mediafax.
"Este prea devreme sa discutam detaliile posibilei finantari, insa pot spune ca am inceput discutiile cu Guvernul", a afirmat directorul Biroului din Romania al BEI, Milena Messori, intr-un interviu pentru Bloomberg.

Raiffeisen Bank International a estimat, intr-o nota catre investitori publicata saptamana trecuta, ca Transgaz va trebui sa contribuie cu 50 de milioane de lei la proiectul de costructie a gazoductului Nabucco in acest an, pentru a acoperi costuri operationale, si cu alte 30 de milioane de lei anul urmator.

Consortiul Nabucco a decis in mai sa amane starul constructiei pana in 2013.

Proiectul, la care participa Transgaz, RWE (Germania), OMV (Austria), Mol (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) si Botas (Turcia), vizeaza aprovizionarea Europei cu gaze naturale din Asia Centrala pentru reduce dependenta de livrarile din Rusia.

Companiile Nabucco (Nabucco Gas Pipeline International GmbH si subsidiarele nationale ale acesteia) si ministerele implicate din cele cinci tari de tranzit, respectiv Austria, Bulgaria, Ungaria, Romania si Turcia, au semnat saptamana trecuta acordurile de sprijin al proiectului, fiind astfel finalizat cadrul legal pentru constructia conductei.

Estimarea oficiala pentru costurile proiectului Nabucco este de 7,9 miliarde de euro, cifra bazata pe un studiu de fezabilitate efectuat in anul 2005. Consortiul Nabucco a anuntat intre timp ca cifrele sunt in curs de reevaluare.

Potrivit unor surse citate de Reuters in mai, investitiile proiectate au fost revizuite la 12-15 miliarde euro, insa consortiul a dezmintit informatiile, calificandu-le drept speculatii.

Capacitatea conductei urmeaza sa fie de 31 miliarde metri cubi pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri