Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a anunta ca demisioneaza din functie, nemultumit de banii primiti de MS la rectificarea bugetara, care s-a discutat fara a i se cere punctul de vedere, si a precizat ca in mandatul sau a avut mai multe dispute cu reprezentanti ai Ministerului Finantelor, anunta Mediafax.
Conform rectificarii bugetare anuntate miercuri, Ministerul Sanatatii a primit 341,2 milioane lei.

Cseke Attila a spus ca abia miercuri, la ora 14.00, a primit proiectul rectificarii bugetare, iar ministrul Sanatatii nu a fost consultat in legatura cu acesta, fapt pe care l-a calificat ca fiind "extrem de grav".

Ministrul demisionar al Sanatatii, Cseke Attila, a declarat ca nu se poate ca Ministerul Finantelor Publice (MPF) sa decida intotdeauna asupra bugetului Ministerului Sanatatii si ca toate masurile de reforma sa fie discutate doar la MFP, fara ca ministrul Sanatatii sa fie consultat.

"Masurile trebuie discutate cu ministrul Sanatatii, indiferent de nume si de culoarea politica", a spus Cseke Attila, dupa ce si-a anuntat demisia din functia de ministru al Sanatatii, scrie Mediafax.

Cseke Attila a precizat ca nu s-a cerut opinia ministrului Sanatatii la rectificarea bugetara, desi a facut mai multe adrese la MFP asupra problemelor din sistem.

"Am atras atentia ca mai ales in ce priveste bugetul Casei Nationale si Ministerului va fi necesara o rectificare bugetara pozitiva. Saptamana trecuta am cerut MFP o intalnire tripartita - Ministerul Sanatatii, Ministerul Finantelor si Casa Nationala -, dar din pacate nu a fost luata in considerare, aceasta intalnire nu a avut loc.Miercuri, la ora 14.00, am primit proiectul de OUG pentru rectificarea bugetara, in care se regasesc anumite sume pentru rectificarea bugetului CNAS. Nu am avut nicio dezbatere, ministrul Sanatatii nu a fost consultat anterior, ceea ce este un fapt destul de grav, pe care l-am invocat si in sedinta de Guvern", a mai spus Cseke Attila.

El a declarat ca a avut o discutie cu premierul Emil Boc joi, in timpul careia si-a inaintat demisia.

"Mi se pare ca un semnal trebuie dat. As vrea sa multumesc oamenilor extraordinari pe care i-am intalnit in sistem. Le multumesc pentru ce fac zilnic in acest sistem sanitar. Sigur, sistemul are nevoie de o schimbare de mentalitate", a adaugat Cseke Attila.

Intrebat daca ar putea reveni asupra deciziei de a demisiona, Cseke Attila a spus ca demisia sa este inregistrata la Cabinetul primului ministru si a anuntat si in mod public decizia sa.

"Decizia este depusa la domnul prim-ministru si v-am anuntat in mod public, conform legii, asa cum trebuie sa fac", a precizat Cseke Attila.

El a mai spus ca premierul l-a rugat sa ramana in functie si ca Emil Boc i-a spus ca nu a stiut ca acea intalnire cu Ministerul Finantelor nu a avut loc.

"Si dansul a fost mirat ca o asemenea intalnire nu a avut loc, dar asta, din punctul meu de vedere, nu schimba din chestiune nimic, pentru ca inseamna ca data viitoare se poate intampla la fel, si eu cred ca nu trebuie sa se intample la fel", a precizat Cseke Attila.

El a adaugat ca spera ca UDMR va gasi in scurt timp un inlocuitor la Ministerul Sanatatii, subliniind ca reformele incepute in sistemul sanitar trebuie continuate.

Cseke Attila a precizat ca va ramane in continuare la Ministerul Sanatatii inca 15 zile, asa cum prevede legea, dar a subliniat ca sustine o solutie rapida de schimbare.

"Nu m-as supara ca ministrul Finantelor sa preia portofoliul de ministru al Sanatatii, poate asa va intelege problemele din sistemul sanitar si nu va mai sustine ca Sanatatea nu produce si de aceea nu trebuie sa discute cu ministrul Sanatatii", a mai spus Cseke Attila.

El a adaugat ca a fost deranjat foarte tare de atitudinea ministrului Finantelor, care a sustinut in repetate randuri ca Sanatatea nu produce nimic si nu trebuie sa consume si nici sa fie intrebat atunci cand este vorba de bani.

"Aceasta atitudine nu este corecta. Sanatatea produce oameni sanatosi. Macar sa fi fost intrebat, sa fi fost consultat", a declarat Cseke Attila.

Ministrul Cseke Attila declara, in 13 iulie, ca bugetul Sanatatii are nevoie la rectificarea bugetara de patru miliarde de lei, cele mai mari probleme financiare fiind la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, unde sunt necesare trei sferturi din suma totala pe care o va solicita MS.

Citeste si Reforma sistemului sanitar: Cat de necesara este desfiintarea spitalelor?


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri