Viitoarele extractii de aur de la Rosia Montana au deopotriva sustinatori si opozanti, cei mai multi dintre acestia fiind din randul ecologistilor. Subiectul a ajuns si in presa din strainatate.
Cu o astfel de “comoara” aflata in regiune, o companie canadiana este pe punctul sa inceapa sapaturile si demolarea unei parti a vechiului oras din Transilvania pentru a construi o mina unde sunt ingropate peste 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, scrie Pottsmerc.com preluat de la Associated Press.

Allison Mutler, corespondentul AP in Romania, descrie povestea Rosiei Montane ca „un taram dintr-o poveste cu o comoara de aur, in care nu toate personajele sunt fericite”.

In regiunea in care se pregateste extragerea a peste 300 de tone de aur, compania canadiana Gold Corporation va folosi cianuri si va demola mare parte dintr-un vechi oras al Romaniei. Insa, cei mai multi locuitori ai orasului de 4.000 de locuitori, in care somajul se ridica la aproape 80%, sunt de acord cu acest proiect.

Exista insa si opozanti care sunt de parere ca orasul trebuie sa isi pastreze frumusetile naturale si peisajul neatins de interesele economice ale unor investitori, asta chiar daca economia Romaniei persista in stagnare.

Zona Transilvaniei este si ea expusa unei amenintari din partea autoritatilor romane care vor construi o autostrada care ar putea distruge una din ultimele zone forestiere ale Europei in afara de Rusia si Finlanda.

Pro si Contra

In Rosia Montana, tensiunile sunt aprinse intre sustinatori si opozanti.

Silviu Aida, un mecanic in varsta de 40 de ani care lucreaza pentru Gold Corporation, spune ca deschiderea minei la Rosia va fi o binefacere, in primul rand prin crearea de noi locuri de munca. "Va aduce beneficii si statului roman. Ne va scoate din saracie".

Ileana Bordeianu, reprezentata a uniunii mineritului “Pro Dreptatea” , infiintata de Gold Corp. spune ca “fara minerit, regiunea Rosia Montana este pustie". "Este ceea ce facem aici de peste 2000 de ani”, afirma ea, scotand in evidenta pericolele deversarii cianurilor in contrast cu vechiile traditii de exploatare ale aurului din zona.

"Cel mai rau lucru care li se poate intampla localnicilor ar fi sa nu se profite de cea mai mare oportunitate de dezvoltare a regiunii in viitor", a sustinut la randul sau, Catalin Hosu, director regional de comunicare la Rosia Montana Gold Corporation, companie care sustine ca a investit pana acum 400 de milioane de dolari in mina, la care statul roman are o participatie de 20%.

Douglas Mcfarlane, editor la Romanian Environmentalist News, este insa sceptic. "Odata ce compania va obtine ce vrea nu va mai putea fi oprita", a spus el, referindu-se la modalitatea bazata pe cianuri prin care compania canadiana va extrage aurul de la Rosia Montana.

Temerile statelor din regiune

Cu toate acestea, folosirea cianurii creaza panica peste hotare. Romania a avut una din cele mai grave scurgeri de cianura in anul 2000 cand aproximativ 100 de tone de substante letale deversate din Romania in raul Tisa din Ungaria si in Dunare a omorat un numar foarte mare de pesti inclusiv in Serbia intr-unul din cele mai grave dezastre ecologice ale perioadei recente de timp.

Secretarul de stat in cadrul ministerului mediului din Ungaria i-a trimis o scrisoare omologului sau din Romania, Lazlo Borbely in aceasta saptamana in care ii spunea ca nu doreste construirea unei mine in apropiere de granita cu statul maghiar din cauza folosirii cianurii in procesul de extractie.

De partea cealalta, presedintele Traian Basescu a respins pozitia Ungariei, declarand ca Romania a fost “un stat suveran”, iar tara sa are nevoie de acest proiect mai ales ca pretul aurului este intr-o continua crestere.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri