Federatia Romana de Fotbal (FRF) si Marcel Pavel vor fi amendati cu cate 5.000 de lei, pentru intonarea imnului national cu alt text, inaintea meciului Romania - Franta, jucat pe National Arena, a declarat prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei.
Prefectul Capitalei a spus ca, potrivit Legii 75/1994, care are ca anexa continutul imnului national, la evenimentele sportive de pe stadioane se intoneaza varianta scurta a imnului, respectiv strofele unu, doi, patru si 11, scrie Mediafax.

Mihai Cristian Atanasoaei a adaugat ca prin HG 1157/2001, constituie contraventie "intonarea imnului national cu alt text si cu alta partitura decat cele stabilite de lege" si se sanctioneaza cu amenda intre 2.500 si 5.000 de lei, Prefectura fiind una dintre institutiile care pot aplica aceasta masura.

"Astazi, Prefectura Capitalei va sanctiona FRF si personala vinovata, in speta Marcel Pavel, cu cate 5.000 de lei, aceasta fiind obligatia legala a prefectului. Daca noi in tara nu ne respectam valorile nationale, este cu atat mai probabil sa nu fim respectati in competitiile nationale de catre altii, pentru ca drapelul, imnul si stema nationale sunt simbolul Romaniei ca stat si nu avem voie nici moral, nici legal sa nu le respectam", a declarat Atanasoaei.

Interpretul Marcel Pavel a cantat intr-o varianta modificata imnul national, in debutul partidei Romania-Franta, renuntand la versurile "Si ca-n a noastre piepturi pastram cu fala-un nume/ Triumfator in lupte, un nume de Traian!", el explicand ca- a fost alegerea sa, agreata si de FRF.
Primarul general Sorin Oprescu pune pe seama emotiilor greseala lui Marcel Pavel.

Cantaretul Marcel Pavel a explicat ca a fost alegerea sa sa cante imnul astfel si a discutat cu cei de la FRF in acest sens, acestia fiind de acord cu optiunea sa. Cantaretul a precizat ca timpul alocat pentru ambele imnuri a fost de 3 minute si a fost chiar depasit cu 10 secunde. Astfel, el a ales sa cante doua strofe din imnul national, insa ultimele doua versuri din cea de-a doua strofa - "Si ca-n a noastre piepturi pastram cu fala-un nume/ Triumfator in lupte, un nume de Traian!" - au fost inlocuite cu ultimele doua versuri din prima strofa "Acum ori niciodata croieste-ti alta soarta/ La care sa se-nchine si cruzii tai dusmani!", acestea constituind un refren.

"A fost ca un indemn pentru echipa nationala", a spus Pavel privind reluarea celor doua versuri, in locul celor din strofa a doua. In plus, cantaretul a considerat ca celor de pe stadion le va fi mai usor sa cante cu el doua versuri pe care le-au auzit deja.

"Am vrut sa cantam aceste versuri ca pe un indemn. N-a fost rea-vointa, n-a fost nimic tendentios. A fost alegerea mea, ca toti suporterii sa cante cu noi. Sunt onorat ca am fost invitat sa cant imnul de stat", a spus Marcel Pavel, adaugand ca in urma interpretarii sale a primit mesaje de felicitare.

"N-a deranjat pe nimeni, decat presa (...). (Imnul n.r.) L-am cantat cu patos, cu demnitate, cu placere. Atmosfera a fost excelenta", a mai spus cantaretul, declarandu-se inca o data onorat sa cante pentru echipa nationala pe noul stadion. "Nu ma intereseaza politica. Sa n-aud de politica", a mai adaugat el.

Anterior, intr-o declaratie citata de gandul.info, Marcel Pavel afirmase: "Se interpreta politic daca spuneam asta. (...) Mi s-ar fi reprosat daca as fi cantat cu Traian". Conform aceleiasi surse, primarul Sorin Oprescu a declarat ca interpretul "avea emotii, ca e om, nu e robot".

Pana la aceasta ora reprezentantii Federatiei Romane de Fotbal nu au putut fi contactati pentru a comenta acest subiect.

Potrivit Legii 75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei de catre autoritatile si institutiile publice, imnul national al Romaniei este "Desteapta-te romane", iar in interpretare vocala prescurtata, se intoneaza potrivit textului si partiturii prevazute in anexele legii.

"In interpretarea fanfarelor sau a altor formatii instrumentale, muzica imnului national se intoneaza o singura data", mai prevede legea.
Conform anexelor, forma prescurtata se refera la primele patru strofe ale imnului de stat.

Hotararea de Guvern 1157/2001 prevede ca intonarea imnului national cu alt text si cu alta partitura decat cele stabilite de lege constituie contraventie, sanctionandu-se cu amenda de la 2.500 de lei la 5.000 de lei. Aceeasi HG prevede ca, atat constatarea contraventiei, cat si aplicarea amenzii se fac "de catre persoane imputernicite de ministrul Administratiei Publice, de catre prefect sau de imputernicitii acestuia si se aplica conducatorului autoritatii sau institutiei publice, primarului, presedintelui Consiliului Judetean, precum si persoanei fizice sau juridice vinovate de savarsirea contraventiei".



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri