Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat, vineri, la Bistrita, ca productia de grau din acest an este de peste opt milioane de tone, din care peste patru milioane de tone sunt disponibile pentru export, afirmand ca acest lucru face ca Romania sa redevina "granar".
"Productia scriptica la grau este de peste 7,2 milioane de tone. In realitate, productia la grau este de peste opt milioane de tone, o spun cu toata raspunderea. Asta inseamna un disponibil pentru export de peste patru milioane de tone", a spus Tabara, citat de Mediafax.

El a declarat ca Romania se poate intitula din nou granar, mai ales ca productia este si de calitate.

"E prima oara cand putem discuta despre un anumit granar. Productia e de exceptionala calitate. Sunt judete in care graul este suta la suta bun pentru panificatie. In media pe tara, proportia de grau bun pentru panificatie este de peste 80 la suta. Reintram in clubul exportatorilor de grau, unde Romania trebuie sa ramana", a declarat Tabara.

Tabara a spus ca, la porumb, productia va depasi 11 milioane de tone, iar la floarea-soarelui va fi o productie de 1,6 milioane de tone, record istoric. La rapita vom avea o productie de aproape 800.000 de tone.

Ministrul a adaugat ca, in Romania, lipseste soia, cu care ne-am putea duce pe un milion de hectare, dar se sta foarte bine la cartoful de toamna, 3,5 milioane de tone estimate.

"La strugurii de vin, este unul dintre cei mai buni ani, pe 4 la suta din suprafata sunt 29.000 de tone, dar estimam 765.000 de tone. E o crestere de calitate a productiei de struguri",a declarat el.

El a mentionat ca in aceste conditii de recolta bogata se poate discuta despre "o prima asezare in normalitate a pietei agricole".

"Exista si distorsiuni legate de cerere, de mersul economiei. Nu agricultura e vinovata de ce inseamna preturile produselor agroalimentare. Nu voi accepta sa facem presiune pe producatorul primar. A actiona asupra lui, a-l face sa vanda mai ieftin, in conditiile in care speculantii au lucrat ani de zile in sistemul acesta, ar fi o grava eroare", a spus el.

Tabara a adaugat ca ani de zile s-au dat multi bani spre agricultura sub forma de subventii, fara ca ele sa se vada intr-o crestere efectiva si durabila.

"Cresterea este data de puterea fermierului. Toata lumea a ramas tributara banilor care veneau la un moment dat. Este pentru prima data cand, datorita preturilor si pietei, fermierii pot face cat de cat fata, pot fi mai tari in productie si in piata", a spus Tabara.

Tabara a afirmat ca este pentru prima data dupa foarte multi ani cand pretul porumbului depaseste pretul graului.
"Asta inseamna mentinerea unui pret suspendat la grau. Parte din productia de porumb este indreptata spre alte sectoare decat cele de furaj si alimentatie. Porumbul devine o principala sursa producatoare de energie", a declarat el.

Tabara a dat ca exemplu SUA in care se foloseste porumb pentru producerea de etanol, dar si Germania unde este folosit pentru biogaz si electricitate.

"Nici noi nu o sa fim scutiti de o astfel de chestiune. O privire mai atenta asupra productiei de biomasa ar putea sa ne duca la autarhia energetica. Important e ca aceasta planta castiga in durabilitate. Romania a avut pana in urma cu 7-8-10 ani o suprafata cultivata cu porumb de peste trei milioane hectare. E incredibil, m-am uitat peste statistici, suprafata cultivata cu porumb a coborat la 2,2 milioane hectare, in conditiile in care si zootehnia, mijloacele de valorificare s-au redus drastic", a spus Tabara, adaugand ca aceasta planta va fi una castigatoare, care deschide calea spre utilizari industriale.

In schimb, ministrul Agriculturii a declarat ca seceta din ultima perioada a determinat probleme in ceea ce priveste semanatul, dar ca nu este inca un pericol.

"Sunt semne de ingrijorare in ce priveste aceasta perioada prelungita de seceta, dar ea are si o parte benefica. Recoltarile se fac in conditii exceptionale. E prima oara cand soiurile de vin depasesc anumite limite care probabil ca vor crea o anumita specificitate anului acesta, se recolteaza porumb cu 14 la suta umiditate ceea ce inseamna costuri mai reduse de uscare, productii mai bune calitativ", a spus Tabara.

Tabara a spus ca problemele pe care le creeaza seceta sunt legate mai mult de semanatul culturilor de toamna.
"Sunt probleme cu semanatul culturilor de toamna, dar nu este inca un pericol. Am avertizat ca rapita sa nu fie semanata mai repede decat legat de mersul vremii. Degeaba ai semanat si sta in pamant. Din cele 600.000 de hectare de rapita s-au semanat 112.000, orzul, orzoaica, nu au inceput, dar e important ca oamenii sa pregateasca terenul. In conditii de seceta e important modul cum se lucreaza. Deocamdata nu sunt probleme legate de seceta. Deocamdata", a spus el.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri