Presedintele Traian Basescu a declarat ca a cerut un raport privind Rosia Montana, iar documentul recomanda continuarea investitiilor, el mentionand ca va cere investitorilor sa bea apa din zona pentru a demonstra ca nu contine cianuri la nivel toxic.
Seful statului spune ca a vazut specialisti care sustin ca in cafea densitatea de cianuri este de 6 ppm, fata de 5 ppm, cat este densitatea mentionata in proiectul de la Rosia Montana, moment in care unul dintre realizatorii emisiunii i-a replicat "sa aiba grija, sa nu distruga industria cafelei". Zambind, presedintele a spus ca ii va invita pe investitorii de la exploatatia aurifera sa fie primii care beau apa din iazul de la Rosia Montana, pentru a demonstra ca apa nu este poluata cu cianuri, informeaza Mediafax.

"Proiectul de la Rosia Montana este proiectat pentru 5 ppm cianuri. Exact la nivelul la care este cea mai moderna exploatare aurifera din lume probabil, cea din Suedia, care are acest nivel de poluare, de 5 ppm. Am vazut specialisti care spun ca in cafea sunt 6 ppm cianuri. Eu ii invit cand incepe exploatarea, daca va incepe, sa fie primii care beau apa separata din iazul de la Rosia Montana sa ne demonstreze ca apa nu are cianuri la nivel toxic", a spus Traian Basescu.

Seful statului este de parere ca este "inadmisibil" ca proiecte de mare importanta, precum Rosia Montana, Rompetrol si Oltchim sa fie blocate, pentru ca acestea ar genera zeci de mii de locuri de munca, iar rezultatul ar fi fost un somaj cu cel putin o jumatate de procent mai mic.

"Trebuie sa intelegem, odata pentru totdeauna, ca ministri nu sunt ministri doar ca sa aiba masina si secretara. Guvernul nu este guvern doar ca sa propuna Parlamentului legi, ci ca sa se implice in rezolvarea marilor probleme economice", a spus Basescu, adaugand ca de teama sa nu fie acuzat de fraude, Guvernul a evitat sa ia decizii fundamentale.

El a atras atentia ca in "afacerea controversata" Rosia Montana nimeni nu a luat o decizie din 1997, cand s-a semnat contractul, adaugand ca se numara printre cei care sustin renegocierea contractului.

"In spatele acestei companii sunt trei mari fonduri de investitii americane si europene. Cum explicam acestor investitori ca din '97 pana acum, apar in 2011 politicieni romani care vin si spun «trebuie sa mai facem studii»?", a mai afirmat Basescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri