Prelucrarea datelor colectate la recensamantul populatiei va fi efectuata in sistemul informatic criptat al statisticii nationale, iar formularele individuale vor fi distruse la un an dupa incheierea procesarii, fara sa fie comunicate altor institutii, a anuntat institutul de statistica.
Oficialii Institutului National de Statistica (INS) au anuntat anterior ca vor sa prezinte primele date privind recensamantul populatiei la inceputul anului viitor, astfel ca baza de date cu formularele individuale va fi distrusa, cel mai probabil, inainte de sfarsitul anului 2012.

"In procesul de prelucrare, informatiile vor fi utilizate numai in cadrul sistemului informatic statistic national (in interiorul retelei VPN criptat). La un an dupa incheierea prelucrarii, formularele cu datele individuale vor fi distruse fizic, conform normelor si procedurilor legale. Informatiile furnizate de populatie vor fi utilizate exclusiv in scop statistic, ele nu vor fi comunicate altor institutii si nu vor putea fi folosite, in nicio situatie, de alte institutii (in scopuri de impozitare/taxare fiscala, de ingradire sau limitare a unor drepturi, de pierdere a cetateniei etc)", se arata intr-un comunicat al INS.

Potrivit INS, in procesul de prelucrare al datelor, informatiile sunt ulterior anonimizate, numele si prenumele persoanelor nu sunt inscrise in baza de date, iar recenzorii sunt obligati sa pastreze confidentialitatea datelor. Amenzile pe care le risca daca incalca aceasta confidentialitate sunt intre 2000 - 5000 lei, cu posibilitatea agravanta in cazul in care nerespectarea confidentialitatii are aspecte penale.
INS a raspuns criticilor aparute in presa privind obligatia persoanelor de a furniza codul numeric personal (CNP), aratand ca solicitarea este conforma cu prevederile legale, colectarea fiind stipulata prin Legea 170/2011 privind aprobarea OUG nr 34/2011 pentru modificarea si completarea OG 36/2007 privind efectuarea recensamantului populatiei si al locuintelor din Romania in anul 2011.

Ordonanta 36/2007 prevedea inregistrarea si utilizarea CNP, cu respectarea prevederilor Legii nr 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare, dar includea si sintagma: "prin libera declaratie a persoanelor intervievate", paragraf eliminat prin OUG 34/2011.

Ordonanta adoptata de Guvern in 2011 modifica articolul 12 din OUG 34/2007, astfel: "In vederea asigurarii exhaustivitatii inregistrarii persoanelor si a calitatii datelor, la recensamant sunt prelucrate codul numeric personal, precum si etnia, religia si limba materna, cu respectarea prevederilor Legii nr 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare".

Ambele acte normative fac referire la prevederile Legii 677/2001, adoptata in perioada in care majoritatea legislativa era detinuta de PSD, si care stabileste a articolul 8: "Prelucrarea codului numeric personal sau a altor date cu caracter personal avand o functie de identificare de aplicabilitate generala poate fi efectuata numai daca: a) persoana vizata si-a dat in mod expres consimtamantul; sau b) prelucrarea este prevazuta in mod expres de o dispozitie legala".

Daca Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu a ales ca prelucrarea CNP sa fie posibila in conditiile alineatului a) al articolului 8, respectiv prin consimtamant expres, Guvernul Boc a optat pentru obligativitate, apeland la prevederile aliniatului b) al aceluiasi articol, din legea votata in perioada Guvernarii Nastase.

INS reaminteste ca potrivit OUG 34/2011, Art.2. – (1) "Persoanele [ ....] sunt obligate sa furnizeze, pe propria raspundere, persoanelor care efectueaza inregistrarea in formularele de recensamant datele si informatiile prevazute in programul de recensamant si (2) Nerespectarea prevederilor alin.(1) atrage raspunderea contraventionala a celor vinovati".

Recensamantul, sub lupa sociologilor: Promovare minima, remuneratii simbolice. Macar sa fie facut bine!
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri