Peste jumatate dintre romani nu cred in corectitudinea alegerilor, considerand ca acestea sunt afectate de factori externi, altii decat votul cetatenilor, iar 11% dintre romani nu cred ca sunt liberi sa voteze cu cine vor, arata o cercetare a Fundatiei Soros Romania.

Jumatate dintre romani nu cred in corectitudinea alegerilor

Teama de frauda electorala este de altfel principalul motiv pentru care 59% dintre romani nu sunt de acord cu votul prin corespondenta, iar 63% dintre romani nu sustin introducerea votului electronic, potrivit cercetarii intitulate „Romanii despre sistemul electoral romanesc”, realizata in cadrul programului Studii Electorale Romanesti al Fundatiei Soros Romania.

Numarul romanilor care nu au vreo opinie cu privire la sistemul electoral din Romania este foarte mare, in mod constantaproximativ 20% dintre romani nu raspund la intrebarile pe aceste teme, simptom al lipsei de dezbatere politica reala.

Sistemul electoral actual, o necunoscuta pentru romani

In acelasi timp, 78% dintre romani se considera putin sau foarte putin informati in legatura cu legislatia electorala, iar 68% spun acelasi lucru despre procedurile de vot din Romania.

Cercetarea „Romanii despre sistemul electoral romanesc”, realizata in noiembrie 2011, mai arata ca 77% dintre alegatori romanii nu cunosc data alegerilor locale din 2012, iar 78% nu stiu cine sunt posibilii candidati la Primaria localitatii, la 7 luni pana la data alegerilor.

45% dintre romani sunt de acord cu suprapunerea alegerilor generale si locale pentru anul viitor, 34% cred ca cele doua scrutine ar trebui sa aiba loc in zile diferite, iar 21% nu au nicio opinie.

In acelasi timp, majoritatea respondentilor – 53% – sunt de acord cu alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin, 20% cred ca nu este o schimbare buna, iar 27% nu au o opinie.

Scaderea costurilor de organizare este cel mai important motiv pentru schimbarea procedurilor electorale pentru peste jumatate dintre cei care sunt de acord cu aceste schimbari.

Sistemul uninominal si majoritar este sustinut de 32% dintre respondenti, iar actualul sistem, uninominal si proportional, mai este sustinut de doar 12% dintre romani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri