Proiectul noii legi a sanatatii, aflat in dezbatere publica, nu prevede nicio schimbare a situatiei actuale a SMURD si nici a sistemului medical de urgenta in general, potrivit declaratiilor lui Cristian Vladescu, unul dintre initiatorii legii sanatatii, invitat al LIVE TEXT – Dezbaterile wall-street.ro.

Legislatia curenta pe care se bazeaza functionarea sistemului sanitar din Romania nu a reusit sa rezolve problemele majore cu care se confrunta sectorul sanitar, respectiv calitatea, costul si accesibilitatea serviciilor medicale, in ciuda cresterii bugetului - asa a explicat Cristian Vladescu necesitatea unei noi legi.

„Legea 95/2006 are 800 de articole si peste 1.000 de amendamente ulterioare, astfel incat este imposibil de a mai avea o coerenta minimala avand in vedere ca fiecare articol a fost rescris inca o data cel putin. (...) Noua lege are ca filosofie intarirea rolului Statului pe domenii limitate, precum controlul si reglementarile, introducand elemente de competitie reglementata care duc la sporirea posibilitatii de optiune a pacientului”, a spus Vladescu.

Astfel, daca proiectul va deveni lege, sistemul sanitar se va transfigura odata cu introducerea caselor de asigurari de sanatate private, care le vor inlocui pe cele judetene din prezent. Banii vor fi in continuare colectati de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), insa controlul asupra fondurilor stranse va fi unul mult mai riguros.

„Nemultumirea pacientului se transforma direct in pierderi de asigurati pentru casele (de sanatate – n.r.) private, lucru care nu se intampla in sistemul actual. In principiu, legea responsabilizeaza pe cei care cheltuie fondurile publice ineficient, prima penalitate fiind scaderea veniturilor”, a explicat Vladescu, pentru cititorii wall-street.ro.

Casele de asigurari de sanatate private vor fi interesate de atragerea a cat mai multi asigurati, inclusiv a celor din mediul rural. „Competitia intre casele private pentru atragerea asiguratilor rurali va duce la cresterea si imbunatatirea asistentei medicale din rural”, crede Cristian Vladescu.

El este consilier prezidential si, totodata, directorul general al Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar (SNSPMS).

Cine colecteaza banii si unde se duc ei?

El a detaliat si modul in care banii asiguratilor vor fi gestionati, conform „traseului” descris in proiectul de lege. Banii vor fi colectati de CNAS, care va aloca resursele catre casele private pe baza numarului de asigurati atrasi de acesta, in baza unei formule de capitatie asemanatoare cu cea a medicului de familie. Acesteia se vor adauga elemente legate de profilul de spitalizare si boli cronice al asiguratului. In acest mod, se va crea un element care sa impiedice casele sa refuze pacienti cu riscuri crescute de boala.

De exemplu, pentru un asigurat de 25 de ani, din mediul urban, casa de sanatate privata va primi o suma de circa 130-150 de euro. Pentru un varstnic, pensionar, din mediul rural, suma urca la 400 de euro.

„De la nivelul caselor private se vor face contracte cu furnizorii de servicii medicale (spitale, medici de familie, laboratoare, farmacii etc.). Asiguratul va putea alege casa care are contract cu furnizorii doriti de el. Daca este nemultumit, poate rezilia contractul dupa un an, lucru pe care casa nu il poate face”, a adaugat directorul general al SNSPMS.

Cea mai arzatoare intrebare: ce se schimba in sistemul de urgenta?

Vladescu a raspuns si intrebarilor legate de functionarea sistemului de asistenta medicala de urgenta si a Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD).

El a mentionat ca proiectul legii mentioneaza explicit ramanerea SMURD exact in situatia actuala, respectiv un serviciu al Ministerului de Interne, care colaboreaza cu structuri sanitare, pe baza dispecerizarii 1-1-2. Autoritatea/omologarea se refera doar la ambulante, insemnand respectarea acelorasi standarde ca cele cumparate centralizate pana acum de MS.

Sistemul de urgenta ramane exact ca in prezent, cu aceeasi structura si aceeasi coordonare, respectiv serviciul 1-1-2. Proiectul actual lasa posibilitatea cresterii resurselor in sistemul de urgenta si prin fonduri, respectiv ambulante, atrase din alte surse – consilii locale, judetene sau publice”, a aratat Vladescu.

In prezent, legea nu permite aceasta „diversificare”. Pe viitor insa, daca legea va fi adoptata in forma proiectului, toate ambulantele vor fi omologate de MS, care decide numarul si distributia acestora in sistemul national de urgenta. Important de retinut este ca indiferent de provenienta ambulantei, pentru pacient serviciul de urgenta ramane gratuit.

Subiectul schimbarilor din sistemul de urgenta a intrat in atentia opiniei publice odata cu scandalul iscat intre Raed Arafat, creatorul SMURD, si seful Statului, Traian Basescu, cei doi schimband replici dure intr-o emisiune TV pe tema proiectului de lege. Mai exact, Arafat si-a aratat temerile privind „mercantilizarea” actului de salvare de vieti prin deschiderea sistemului medical de urgenta si catre companiile private. Serviciile publice de urgenta, in care intra si SMURD, ar intra in competitie cu cele private pentru accesul la fondurile publice.

Disputa a culminat cu demisia lui Raed Arafat din functia de subsecretar de stat, in locul sau venind Andrei Georgescu, seful Unitatii de Primiri Urgente de la Spitalul Universitar. Traian Basescu a tinut apoi o declaratie de presa in care a concluzionat ca SMURD este un serviciu public, creat de stat, si ca se declara un sustinator al reformarii sanatatii, nu neaparat in forma proiectului, pentru ca „asa cum merge nu mai merge”.

Seful statului a facu o serie de precizari privind sistemul sanitar si a aratat ca principalele „bube” ale sectorului sanatatii sunt monopolul CNAS, un „dezastru din punctul de vedere al eficientei cheltuielilor”, politizarea sistemului sanitar, ineficienta in administrarea fondurilor, coruptia si, „abia pe ultimul loc” – finantarea.

Mai multe detalii, in articolele:

Basescu despre legea sanatatii: Devin un sustinator. S-a dovedit ca asa cum merge nu mai merge

Marul discordiei dintre Basescu si Arafat: Ce se poate schimba in sistemul de urgenta

15 intrebari si raspunsuri despre legea sanatatii

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri