Elvira Rodica Andronescu, care ocupa de doua luni functia de presedinte al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), a declarat la prima intalnire cu presa ca principala sa prioritate este cresterea gradului de incadrare in munca a tinerilor din Romania.
“Tinerii sunt prioritate zero pentru mine. Este important ca ei sa fie consiliati sa isi gaseasca un loc de munca in domeniul pe care si-l doresc”, a spus Andronescu.

Potrivit acesteia, desi multi dintre tineri aleg sa urmeze studii superioare “nu intotdeauna competentele teoretice pot fi convertite in competente practice”.

O solutie pentru acestia sunt cursurile de pregatire profesionala puse la dispozitie de ANOFM.

“Primim multe scrisori din partea tinerilor, chiar si de la cei cu studii superioare, care cauta sa se incadreze intr-un loc de munca. Este important sa le oferim consiliere in gasirea cursului potrivit de formare profesionala. (…)”, a explicat aceasta.

Prin Planul National de Formare Profesionala 2011, derulat de ANOFM, au fost instruite peste 48.000 de persoane, dintre care circa 46.600 de someri, 827 persoane din randul beneficiarilor de servicii gratuite de formare profesionala si 807 persoane din randul celor care nu beneficiaza de gratuitate.

“In perioada de criza este bine sa nu iti cumperi umbrela noua, ci sa ti-o repari pe cea veche”, a mentionat sefa ANOFM pentru a exemplifica necesitatea ca tinerii sa se indrepte catre cursurile de formare profesionala.

Totodata, presedintele ANOFM a explicat utilitatea modificarilor aduse Legii uceniciei prin care se urmareste obtinerea unei calificari pentru tinerii cu varste in intre 16 si 25 de ani.

Prin contractul de ucenicie, tinerii pot obtine un loc de munca cu o durata intre un an si trei ani, in functie de ocupatia sau calificarea pentru care urmeaza sa se pregateasca si de competentele dobandite anterior de catre acesta.

Salariul de baza lunar stabilit prin contractual de ucenicie la locul de munca este cel putin egal cu salariul de baza minim brut oe tara garantat in plata, respectiv 700 lei.

In primele doua luni ale anului, ANOFM deruleaza o campanile de mediatizare a facilitatilor oferite de Lege, care implia si organizarea de intalniri cu angajatorii, in vederea identificarii eventualelor locuri de munca ce pot fi ocupare de ucenici.

Rata somajului inregistrat la sfarsitul lunii decembrie 2011, la nivel national, a fost de 5,12%, mai mare cu 0,06 puncte procentuale (pp) decat cea din luna noiembrie a anului 2011 si mai mica cu 1,75 pp decat cea din luna decembrie a anului 2010.

Astfel, numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca la finele lunii decembrie a fost de 461.013 de persoane, cu 6.035 persoane mai multe fata de finele lunii anterioare.

Cu toate acestea, sefa Agentiei a declarat ca datele se refera doar la somerii inregistrati in evidentele agentiilor judetene, iar inregistrarea nu este una obligatorie.

“Ma feresc sa estimez cat ar fi rata somajului daca ar fi mai multe persoane inregistrate”, a mentionat Andronescu.

Din datele ANOFM reiese ca anul trecut Agentia a realizat incadrarea in munca a peste 366.000 de persoane.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri