Parintii si-ar putea inscrie copiii la scoala in clasa I inca de la varsta de cinci ani, in conditiile in care evaluarea psihosomatica a celui mic este favorabila si au chiar posibilitatea sa ii inscrie direct in clasa a doua, daca trec unele teste. Vezi ce declara reprezentantii Ministerului Educatiei legat de acest subiect.
Daca exista un parinte care doreste sa isi inscrie copilul in clasa intai la cinci ani are aceasta posibilitate doar daca evaluarea psihosomatica spune ca este in beneficiul copilului”, a declarat secretarul de stat in cadrul Ministerului Educatiei, Tineretului si Sportului, Oana Badea.

Ea a adaugat ca in prezent Legea Educatiei creeaza premizele pentru ca parintii sa-si poata inscrie copiii la scoala la varsta de sase ani, dar nu exista restrictii pentru aceia care ar dori inscrierea chiar mai devreme de aceasta varsta.

Potrivit datelor ministerului de resort, in 22 de state europene este stabilit prin lege debutul invatamantului obligatoriu la 6,5 ani sau chiar la 4 ani, majoritatea optand pentru varsta de 6 ani.

Clasa pregatitoare devine obligatorie din anul scolar urmator, a explicat Badea.

Astfel, aproximativ 80% dintre copii au fost cuprinsi in invatamantul prescolar din Romania, in anul scolar 2010-2011, in timp ce obiectivul european pentru anul 2020 presupune o rata de peste 95%.

Potrivit reprezentantului ministerului, “scoala pregatitoare nu este o sperietoare”, ci mai degraba un ajutor pentru copiii inteligenti care vor sa mearga la scoala mai devreme.

Badea a precizat ca 20 la suta dintre copii cu varste intre trei si sase ani nu au fost niciodata la gradinita.

Legat de intrebarea daca exista locuri in scoli pentru copiii care vor intre in clasa pregatitoare, ea a mai spus ca inscrierea in anumite unitati de invatamant suprasolicitate se face inca din 2005 in baza metodologiei foarte clare, potrivit careia au prioritate intr-o scoala au copiii arondati unitatii de invatamant.

“Ani buni de zile au fost scoli unde numarul de locuri, care rezulta dintr-o capacitate fizica scazuta, era insuficient fata de cererile existente pentru acea scoala si modalitatea de selectare in mod traditional era instituirea de criteriide catre acea unitate de invatamant. Scoala este obligata sa anunte public criteriul sau de departajare”, a precizat secretarul de stat.

Acest aspect se va intampla si in anul scolar viior, cand in prima etapa vor fi inscrisi copiii arondati circumscriptiei respective, iar in cea de-a doua etapa va avea loc inscrierea copiilor la alte unitati de invatamant decat cele la care sunt arondati.

Badea a precizat insa ca locul copilului in circumscriptia de care apartine este pastrat, astfel incat, daca nu va putea fi inscris la scoala pe care a dorit-o parintele, sa poata reveni in unitatea de circumscriptie.

Oana Badea a adaugat ca Ministerul Educatiei va dota pana in luna septembrie unitatile cu mobilier adecvat varstei copiilor din clasa pregatitoare, resursele fiind prevazute deja de minister. De asemenea, va fi amenajat si un spatiu de joaca pentru acesti copii.


Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri