Numarul locurilor de munca vacante a scazut in ultimul trimestru al anului trecut cu 6.100, la 21.600 posturi, fata de precedentele trei luni, dar in comparatie cu perioada octombrie-decembrie 2010 este mai mare cu 1.200.
Astfel, rata locurilor de munca vacante a fost in intervalul analizat de 0,53%, in scadere cu 0,15 puncte procentuale fata de trimestrul precedent dar cu 0,02 puncte procentuale peste cea din acelasi trimestru al anului 2010, a anuntat marti Institutul National de Statistica (INS), conform Mediafax.

"In trimestrul IV 2011 cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (1,15%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (0,94%). La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit activitatile din industria extractiva (0,04%), respectiv cele de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,07%)", se arata intr-un comunicat al INS.

Ca si in trimestrele precedente ale anului 2011, in industria prelucratoare s-a concentrat peste o treime (7.500 locuri vacante) din numarul total al locurilor de munca libere, iar rata a ajuns la 0,75%. Putin peste 13% din totalul locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (2.900 locuri vacante), in timp ce in sanatate si asistenta sociala (2.700 locuri vacante) s-au concentrat 12,5% din totalul locurilor de munca vacante.

Impreuna cu activitatea de invatamant (400 locuri vacante), sectorul bugetar insumeaza peste o patrime (27,8%) din numarul total al locurilor de munca vacante. Angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca salariata in activitatile din industria extractiva si in cele de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.

Prin comparatie cu trimestrul precedent, rata locurilor de munca vacante a cunoscut cele mai importante cresteri in administratia publica (+0,1 puncte procentuale), urmata de alte activitati de servicii, respectiv de activitati de spectacole, culturale si recreative (+0,07 puncte procentuale in fiecare din aceste activitati).

In sens contrar, cu cele mai semnificative diminuari ale ratei locurilor de munca vacante s-au plasat activitatile de constructii (-0,28 puncte procentuale) si cele de servicii administrative si servicii suport (-0,27 puncte procentuale).

In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante in majoritatea activitatilor economice s-au inregistrat scaderi, iar cele mai relevante s-au produs in industria prelucratoare (-2.400 locuri vacante), respectiv in comert cu ridicata si cu amanuntul (-1.000 locuri vacante). O usoara crestere a numarului locurilor de munca vacante s-a inregistrat in administratia publica (+200 locuri vacante).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cresteri in majoritatea activitatilor economice. Cele mai semnificative cresteri s-au constatat in administratia publica, respectiv in tranzactii imobiliare (+0,26 puncte procentuale). La polul opus, cele mai vizibile diminuari ale ratei locurilor de munca vacante (-0,23 puncte procentuale) s-au regasit in intermedieri financiare si asigurari si in activitatile profesionale, stiintifice si tehnice.

In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, alaturi de sanatate si asistenta sociala (-600 locuri vacante), aceste din urma activitati si-au pastrat ultimele pozitii inregistrand cele mai semnificative scaderi fata de trimestrul similar al anului 2010 (200 locuri vacante). Cea mai importanta crestere a numarului locurilor de munca vacante, comparativ cu acelasi trimestru al anului 2010, a fost in industria prelucratoare (+700 locuri vacante).

In trimestrul IV 2011, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori prin intermediul ratei locurilor de munca vacante a fost pentru ocupatiile de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (0,85%), respectiv de tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic - grupa majora 3 (0,61%).

In privinta numarului locurilor de munca vacante, cea mai mare cerere de forta de munca salariata a fost identificata pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (5.000 locuri vacante), respectiv de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (4.600 locuri vacante).

Cea mai redusa disponibilitate a cererii de forta de munca salariata atat in ceea ce priveste rata cat si numarul locurilor de munca vacante s-a constatat in ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,25% rata locurilor de munca vacante, respectiv 50 locuri vacante), urmata de membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori - grupa majora 1 (0,33% rata locurilor de munca vacante, respectiv 900 locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent, cei doi indicatori analizati au inregistrat scaderi in aproape toate grupele majore de ocupatii. Cele mai semnificative scaderi atat in ceea ce priveste rata locurilor de munca vacante cat si numarul locurilor de munca vacante s-au regasit in randul muncitorilor necalificati - grupa majora 9 (-0,31 puncte procentuale, respectiv -1.600 locuri vacante), respectiv in cele de muncitori calificati si asimilati - grupa majora 7 (-0,21 puncte procentuale, respectiv -1.300 locuri vacante). Singura crestere atat in ceea ce priveste rata locurilor de munca vacante cat si numarul locurilor de munca vacante, fata de perioada analizata s-a regasit in ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (+0,08 puncte procentuale, respectiv 10 locuri vacante).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, in aproape toate grupele majore de ocupatii, cei doi indicatori au cunoscut cresteri. In ceea ce priveste rata locurilor de munca vacante cea mai semnificativa crestere s-a constatat in randul ocupatiilor de tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic - grupa majora 3 (+0,13 puncte procentuale), urmata de ocupatiile de muncitori calificati si asimilati - grupa majora 7 (+0,07 puncte procentuale). Fata de perioada analizata, ocupatiile aferente grupei majore 7 au inregistrat si cele mai semnificative cresteri ale numarului locurilor de munca vacante (+600 locuri vacante).

Diminuari ale ratei locurilor de munca vacante s-au observat in ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate – grupa majora 2 (-0,07 puncte procentuale) si in cele de lucratori in domeniul serviciilor - grupa majora 5 (-0,04 puncte procentuale). Numarul locurilor de munca vacante a cunoscut cea mai accentuata scadere in randul ocupatiilor de tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic - grupa majora 3 (-300 locuri vacante).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri