Cutremurul din 4 martie 1977 a insemnat, in amintirile celor care s-au luptat atunci sa-i stearga urmele, o cursa istovitoare pentru salvarea de vieti, intr-o atmosfera si peisaj de sfarsit de lume, scrie 9AM.ro.
Medicul Falticeni Popescu era de garda la Spitalul de Urgenta Floreasca in seara de 4 martie 1977 si chiar si dupa 35 de ani isi aminteste pas cu pas acea garda.

"A fost un cosmar pe care nu as vrea sa-l mai traiesc sau sa-l mai traiasca cineva vreodata. La Urgente erau cinci medici de garda si doua sali in care se opera: un ulcer perforat la un tanar si o hernie omblicala la o femeie. Eu eram in sala in care pregateam femeia si, cand am introdus acul in coloana pentru anestezie, a inceput sa se zguduie cladirea. Am realizat imediat ca e cutremur. Lumina s-a stins, au inceput sa se sparga geamuri, s-a auzit un vuiet ingrozitor si se simtea un praf puternic de caramida rosie. Am ajuns sub tocul usii, unde erau si ceilalti doi medici cu care operam. Era o tensiune extraordinara, cladirea se misca si zgomotul era infernal", povesteste medicul stabilit in Statele Unite.

Falticeni Popescu spune ca, atunci cand s-a terminat cutremurul, a incercat sa se intoarca pe intuneric la pacienta abandonata pe masa de operatie, lucru imposibil deoarece in podea se facuse o gaura prin care credea ca vede ceva de la etajul inferior. "Nu stiam ce vad prin gaura aceea, dar de fapt vedeam bucataria care era cu trei etaje mai jos", a declarat medicul, precizand ca adevaratul cosmar a inceput abia dupa ce a parasit sala de operatie.

Potrivit acestuia, oamenii s-au napustit de spaima pe scari. "Erau oameni bolnavi, unii erau operati si se dadeau de-a dura pe scari. Placile de marmura cadeau peste bolnavi. Taras s-a ajuns pana la parter. Am ajuns in fata spitalului si se auzeau sirenele ambulantelor care aduceau pacienti. In aproximativ cinci minute, intersectia Calea Floreasca cu Stefan cel Mare era complet blocata. Era un infern! Cei sanatosi carau pe brate ranitii. Era un val de brate pe care se purtau corpuri umane. Ranitii tipau si plangeau si erau depusi in fata spitalului. Curtea se umpluse de bolnavii din spital care iesisera cu paturi in cap", mai povesteste doctorul Popescu.

Citeste continuarea articolului pe 9AM.ro.

Sursa foto: www.muzeuldefotografie.ro


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri