Mai bine de 70% dintre romani au renuntat, in 2010, sa mearga la medic atunci cand au avut nevoie, din lipsa de bani, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
„Aceasta cifra ar trebui sa atraga atentia autoritatilor si sa ridice multe semne de intrebare. Mai ales ca vorbim de milioane de romani care nu au apelat la medic atunci cand au fost bolnavi, de teama costurilor ridicate ale analizelor si medicamentelor, si care, desi lunar isi platesc contributia de sanatate, nu merg la un consult medical decat atunci cand starea lor de sanatate se agraveaza”, a declarat Cristian Lutan, director executiv adjunct al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Potrivit datelor, femeile au renuntat mai usor la ingrijirea medicala de care aveau nevoie la un moment dat. Aproape 75% dintre respondente au declarat ca nu au consultat un medic specialist din motive financiare.

1. Ai renuntat sa mergi la medic pentru ca nu aveai bani?





Pe categorii de varsta, 89,4% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 15-24 de ani nu au mers la medic atunci cand au avut nevoie. Persoanele cu varsta intre 35 – 49 de ani renunta mai greu la ingrijirile medicale. Astfel, 70,2% dintre respondenti au declarat ca nu au vizitat medicul atunci cand au avut nevoie, din ratiuni economice.

„Conform unui raport facut de Banca Mondiala in anul 2005 privind sistemul de sanatate din Romania, gospodariile cu venit minim pe economie erau de doua ori mai dispuse sa renunte la ingrijire medicala decat celelalte", a mai spus Lutan.

Romania, codasa la capitolul sanatate


Asociatia considera situatia ca fiind ingrijoratoare in contextul subfinantarii sistemului sanitar. „La nivel european, Romania se situeaza printre ultimele locuri la capitolul cheltuieli cu sanatatea per capita, alocand 600 euro, in timp ce media europeana este de 1.800 euro", conform ARPIM.

Romania se afla pe ultimul loc in Europa si in ceea ce priveste procentul din PIB alocat sanatatii - 3,6%, care este de doua ori mai mic decat media europeana, de trei ori mai mic decat Franta, care se afla in fruntea clasamentului alocand peste 9% din PIB si sub media tarilor africane, arata asociatia.

Cate MILIARDE de euro pierde Romania din cauza bolilor


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri