Legea privind infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii a fost modificata recent, iar amenzile pentru impiedicarea actului de control a inspectorilor de munca au fost crescute. Autoritatile urmaresc sa scada numarul de contraventii savarsite pe piata muncii. Vezi cu ce sume vor fi amendati cei care nu respecta reglementarile.
Astfel, potrivit noilor reglementari, impiedicarea in orice mod a inspectorilor de munca sa exercite controlul se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 de lei, pana acum amenda fiind cuprinsa intre 4.500 si 9.000 de lei.

In noua lege se mentioneaza ca persoanele fizice sau juridice au obligatia sa puna la dispozitia inspectorilor de munca documentele si informatiile solicitate de acestia, necesare controlului sau cercetarii evenimentului.

Aceeasi amenda, de pana la 10.000 de lei, va fi aplicata si persoanelor care sunt gasite la fata locului, in momentului unui control si care refuza sa dea informatii despre evenimentul cercetat.

Tot cu o suma de 5.000-10.000 lei vor fi amendate si entitatile controlate de Inspectia Muncii care nu indeplinesc sau indeplinesc partial masurile dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de inspectori.

Modificarile legii au intrat in vigoare in data de 24 martie.

Noul act normativ stabileste printre altele ca functia de inspector de munca poatte fi ocupata numai de persoane care au studii universitare de licenta absolvite cu diploma, in domeniile fundamentale, respectiv stiinte ingineresti, stiinte agricole, silvice, juridice, economice sau in specializarile sociologie, psihologie, medicina, administratie publica si stiinte politice.

Legea da dreptul inspectorilor de munca sa poata identifica, pe baza actelor care dovedesc identitatea sau pe baza altor documente, persoanele aflate in locurile de munca sau in alte locuri supuse controlului si sa impuna completarea fisei de identificare.

Refuzul de a completa fisa de identificare se sanctioneaza cu amenda se pana la 10.000 de lei.

Inspectorii de munca au dreptul, in urma noilor modificari, sa ia declaratii scrise salariatilor, angajatilor si reprezentantilor legali ai acestora, precum si altor persoane care pot da informatii cu privire la obiectului controlului sau la evenimentul cercetat.

De asemenea, inspectorii de munca pot dispune si interzicerea, restrictionarea sau chiar retragerea unui produs de pe piata sau rechemarea acestuia.

Printre altele, noul act normativ prevede ca inspectorii de munca isi pot desfasura activitatea de control pe tot teritoriul tarii, indiferent de locul de munca unde lucreaza in mod curent.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri