AOAR solicita Guvernului elaborarea unei strategii de modernizare a sistemului de sanatate, in lipsa careia nu vor putea fi atrase fonduri UE in 2014-2020, evitarea adoptarii unor "masuri formale", impuse sau nu de FMI, si propune ca investitiile din domeniu sa fie scutite de impozitarea profitului.
"AOAR cere Guvernului, Primului Ministru sa impuna o discutie publica realista si fundamentata pe date si solutii realizabile etapizat, evitand adoptarea in regim de «urgenta» (impusa sau nu de FMI) a unor masuri formale ce pot genera utilizarea deficitara a fondurilor publice si asa insuficiente", se arata intr-un comunicat al asociatiei, preluat de Mediafax.

Strategia ar urma sa prevada etape, indicatori de performanta si resursele financiare necesare.

"Lipsa unei strategii, asumate politic de partidele parlamentare si lipsa unui sistem credibil de administrare si monitorizare (inclusiv evaluarea independenta a performantelor) face imposibila finantarea partiala a acestuia prin atragerea de fonduri europene nerambursabile in cadrul Bugetului 2014-2020 al Uniunii Europene", se arata in comunicat.

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania apreciaza ca Ministerul Sanatatii repeta, dupa esecul din 2011, "abordarea netransparenta", discutiile publice fiind centrate pe elemente importante ale sistemului de sanatate, dar insuficiente in a credibiliza functionarea mai buna a acestui sector economic si social de maxima importanta.

"Responsabilii din Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate isi continua politica de aplicare a unor masuri partiale (generate, de exemplu, de concluziile studiului facut de compania NICE din Marea Britanie, sau avand la baza opiniile unor specialisti sau functionari ai acestor institutii publice), in dauna efortului de a propune pentru dezbatere publica un proiect de modernizare complet", arata asociatia.

AOAR propune totodata ca investitiile din domeniul medical sa fie scutite de impozitarea profitului timp de minim 5 ani, similar cu facilitatile aplicate activitatilor de notariat si avocatura in anii "90.

Masura ar trebui aplicata investitiilor care asigura realizarea obiectivelor strategiei generale de modernizare a sistemului de sanatate, contribuind la cresterea vitezei de implementare a schimbarilor necesare si de mobilizare a capitalului privat alaturi de eforturile administratiilor centrale si locale, inclusiv prin utilizarea potentiala a fondurile europene, conform reprezentantilor oamenilor de afaceri.

"Este esential sa fie evidentiat clar rolul sistemului public de sanatate, ce poate fi si ce nu se poate oferi ca serviciu medical gratuit, ce trebuie sa realizeze sectorul privat care, fara sustinerea transparenta si generala a investitorilor, asigura cresterea cu 10-15% a volumului de servicii medicale oferite populatiei", noteaza AOAR.

Reprezentantul Fondului Monetar International in Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, a anuntat, marti, ca autoritatile romane vor elabora proiectul legii privind reforma in sanatate pana la sfarsitul lunii iunie.

Oficialul FMI a aratat ca Romania aloca sume insuficiente pentru sanatate, ca procent din PIB, in comparatie cu media de la nivel european, dar pe de alta parte nici nu reuseste sa creasca veniturile bugetare peste 31-32% din PIB.

Presedintele Traian Basescu a declarat in urma cu doua saptamani ca actualul Parlament trebuie sa adopte in perioada urmatoare Legea sanatatii si Legea de reorganizare administrativ-teritoriala, aratand ca acestea vor intregi reforma statului.

Legea sanatatii a fost retrasa din dezbatere publica la inceputul acestui an. Liderii UDMR au declarat de mai multe ori ca nu doresc ca noua lege a sanatatii sa fie aplicata in 2012, an electoral, pe considerentul ca schimbarile majore generate de noul sistem ar putea fi interpretate gresit.

wall-street.ro a stat de vorba cu specialisti din domeniul sanatatii, reprezentanti ai industriei farmaceutice, ai pietei de asigurari si ai serviciilor medicale private. Citeste concluziile mesei rotunde despre reperele reformei in domeniul sanitar din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri