Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a sesizat DNA in legatura cu mai multe nereguli descoperite in urma unor controale la unitatile miniere si energetice din Gorj, arata Ministerul Finantelor intr-un raspuns la o interpelare a deputatului Dan Morega.
Morega a cerut, in aprilie 2011, declansarea mai multor controale la complexele energetice Turceni si Rovinari, precum si la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, sesizand atunci Ministerul Finantelor, scrie Mediafax.

Institutia arata, in raspunsul transmis deputatului in 2 aprilie 2012, ca ANAF a facut controale la toate cele trei unitati, ultimul finalizandu-se in decembrie la SNL Oltenia. Rapoartele celor trei controale, care vizeaza perioada 2007-2009, au fost inaintate DNA pentru continuarea cercetarilor, inspectorii ANAF descoperind nereguli legate de cheltuirea ilegala a zeci de milioane de lei.

Astfel, in urma controlului financiar incheiat la 14 iulie 2011 la CE Turceni s-a constatat o diminuare a veniturilor unitatii cu aproape 22 de milioane de lei, cea mai mare parte din suma, peste 20 de milioane lei, reprezentand penalitati neinregistrate conform unor contracte cadru de vanzare a energiei electrice, incheiat cu Electrica SA. Producatorul de energie nu a facut demersuri nici pentru a recupera 343.000 de lei de la Electrica, reprezentand cheltuieli de judecata.

Un alt posibil prejudiciu, de 1,1 milioane lei, il reprezinta neinregistrarea diferentelor de curs valutar leu-euro la o tranzactie din 2007 incheiata cu Electrica. De asemenea, CE Turceni nu a inregistrat si nu a calculat penalitati la un contract din 2009 incheiat cu Serviciul Public de pe langa Consiliul Local Turceni, in valoare de 185.000 de lei. In plus, CE Turceni si-a majorat cheltuielile cu 21,6 milioane de lei, o mare parte din suma, 19,7 milioane lei, reprezentand "cheltuieli cu actiuni sociale, culturale si sportive, efectuate nelegal in perioada 2007-2009", conform raportului ANAF. In acelasi raport se precizeaza ca 1,7 milioane lei reprezinta "servicii juridice achitate necuvenit unor societati civile de avocati".

Inspectorii ANAF au mai constatat si ca CE Turceni a "denaturat" rezultatele financiare cu peste 43,5 milioane lei, in perioada 2007-2009, ceea ce a condus la diminuarea impozitului pe profit datorat bugetului de stat cu aproximativ 7 milioane de lei, dar si diminuarea profitului net de repartizat cu circa 36,5 milioane de lei. Dividendele cuvenite actionarilor au fost si ele diminuate cu 18,2 milioane de lei, suma cu care a fost redus si fondul de dezvoltare al societatii.

Controlul ANAF s-a incheiat la CE Rovinari la data de 22 iulie 2011, inspectorii constatand si aici o diminuare a veniturilor, cu 6,5 milioane de lei. Aproape doua milioane de lei reprezinta neinregistrarea de penalitati aferente unui contract cu Elizor Prest SRL Moreni, o suma dubla, de peste patru milioane de lei, reprezentand penalitati nepercepute la un contract incheiat cu Imobiliar Construct Bucuresti. Totodata, suma de 218.000 lei nu a fost perceputa drept penalizari nici catre SC CET Energoterm Resita SA, 148.000 de lei nefiind perceputi ca penalizari nici la un contract incheiat in ianuarie 2007 cu RAAN Drobeta Turnu Severin.

CE Rovinari si-ar fi majorat cheltuielile cu peste 17 milioane de lei, din care peste opt milioane reprezinta "efectuarea de cheltuieli totale, in valoare absoluta, mai mare decat realizarea veniturilor totale, in anul 2009". De asemenea, peste 1,2 milioane de lei au fost achitati "necuvenit" unor societati civile de avocatura, iar peste 6,3 milioane lei au fost cheltuiti nelegal in perioada 2007-2009, pentru "actiuni sociale, culturale si sportive". Valoarea sponsorizarilor facute nelegal in 2008 de catre CE Rovinari este de 571.000 lei, conform ANAF.

CE Rovinari si-a "denaturat" rezultatele financiare cu aproximativ 23,5 milioane de lei, fapt care a condus la diminuarea impozitului pe profit datorat bugetului de stat in perioada 2007-2009 cu circa 3,7 milioane lei. Profitul net de repartizat a fost de asemenea redus cu 19,7 milioane lei, iar dividendele cuvenite actionarilor au fost diminuate cu 9,8 milioane lei.

Conform raspunsului Ministerului Finantelor, inspectorii ANAF au descoperit si ca SNL Oltenia si-a majorat cheltuielile cu peste 25 de milioane de lei, din care peste 24,5 milioane reprezinta cheltuieli nelegale facute in 2009 "cu actiuni sociale, culturale si sportive", cheltuielile nelegale cu reclama, protocolul si publicitatea, in acelasi an, fiind de 170.000 de lei. In perioada 2007 - 2009, SNLO a achitat "necuvenit" suma de 219.000 de lei pentru servicii de curatenie si supraveghere a cladirilor, peste 100.000 de lei fiind platiti tot "necuvenit", in aceeasi perioada, pentru servicii de cazare, formare si pregatire profesionala. ANAF a constatat si "diminuarea rezultatelor financiare cu suma de aproximativ 25.186.000 lei prin efectuarea de cheltuieli in afara prevederilor legale".

Ministerul Finantelor mai precizeaza ca pentru perioada 2007-2009 a fost confirmata "incheierea unor contracte de prestari servicii (hoteliere, bilete de odihna si tratament, cazare, masa si logistica) cu societati constituite de sindicate, fara respectarea prevederilor legale la SNLO Targu Jiu, Complexul Energetic Turceni si Complexul Energetic Rovinari". De asemenea, ANAF a constat si "incredintarea directa de contracte de bunuri si servicii" de catre cele trei unitati din minerit si energie.

Ministerul Finantelor precizeaza ca singurul aspect din sesizarile lui Morega care nu s-a confirmat a fost in privinta incheierii unor contracte de sponsorizare care sa nu respecte prevederile legale intre SNLO, CE Turceni si CE Rovinari cu Asociatia Clubul Pandurii Targu Jiu.

"Datorita multitudinii si gravitatii abaterilor constatate si faptului ca acestea pot intruni elementele constitutive ale unor infractiuni, in conditiile prevazute de legea penala, ANAF a inaintat cele trei acte de control la Directia Nationala Anticoruptie, in vederea continuarii cercetarilor. In actiunile de inspectie economico-financiara care vor fi programate in cursul anului 2012 la cele trei societati, obiectivele de control pentru perioada 2010-2011 vor cuprinde si aspectele semnalate de domnul deputat Dan Morega, care nu au facut obiectul controalelor financiare efectuate in 2011", se mai arata in raspunsul Ministerului Finantelor la interpelarea facuta de Morega.

Raspunsul la interpelare este semnat de ministrul de resort, Bogdan Dragoi.

In perioada 2007-2009, cand au fost facute controalele ANAF, Morega era presedinte al PNL Gorj, filiala avand proprii reprezentanti in functiile de conducere de la SNL Oltenia, CE Rovinari si CE Turceni. Deputatul era in acea perioada membru in consiliile de administratie sau in adunarile generale ale actionarilor de la cele trei societati.

Complexul Energetic Turceni a fost condus in acea perioada de Dumitru Cristea, implicat intr-o alta ancheta penala si premiat la acel moment cu 130.000 de lei pentru "performante manageriale”, director economic al unitatii fiind Octavian Graure, devenit ulterior director general pana la inceputul lunii aprilie, cand a redevenit director adjunct al societatii.

Complexul Energetic Rovinari i-a avut in perioada 2007-2009 ca directori generali pe Laurentiu Ciurel, vicepresedinte al PSD Gorj, si Gheorghe Davitoiu, sustinut in functie la inceputul mandatului de catre PSD Gorj, dupa care acesta s-a inscris in PDL, fratele sau fiind in prezent presedinte al PDL Targu Jiu.

SNL Oltenia l-a avut ca director general pe Eugen Davidoiu, in prezent director in cadrul Termoelectrica, si pe Daniel Burlan, care este si in prezent in functie. Burlan a reclamat in 2009 la DNA Targu Jiu incheierea unor contracte paguboase pentru unitate de catre Davidoiu, prin cesiunea de creante catre o firma care a derulat astfel de contracte si cu Termoelectrica SA, ancheta procurorilor nefiind finalizata pana in prezent.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri