Toti ne intrebam oare cat ar trebui sa castigam ca sa fim fericiti. Poate cateva sute in plus la salariu, poate cateva mii? Sau este fericirea ceva nepretuit, care nu se masoara in bani, scrie Adevarul.ro.
Conform unui studiu realizat de Angus Deaton, profesor de economie la Princeton, si de faimosul psiholog Daniel Kahneman, studiu aparut in publicatia financiara „Wall Street Journal”, fericirea este cat se poate de materiala si isi are echivalentul in dolari: 75.000 de dolari pe an, nici mai mult, nici mai putin, pentru a te simti satisfacut, zi de zi, an dupa an.

Studiul observa ca, din momentul in care intram pe piata muncii, fericirea fiecaruia tinde sa creasca pe masura ce castigam din ce in ce mai multi bani, pana cand atingem salariul de 75.000 de dolari pe an. Orice crestere ulterioara se reflecta doar la nivel material si nu la nivelul fericirii individuale.

Sentiment de realizare profesionala

Acest lucru nu inseamna, insa, ca multimiliardarii si cei saraci lipiti au acelasi nivel de nefericire. A avea multi bani creste sentimentul de realizare profesionala. Conform studiului, persoanele care castiga 160.000 de dolari pe an se declara mult mai satisfacute in general decat cele care castiga doar 120.000 de dolari pe an, si asa mai departe.

„Orice castig peste 75.000 de dolari pe an nu va imbunatati dispozitia zilnica a acelei persoane, darii va oferi impresia ca are o viata mai buna”, a declarat Deaton pentru Associated Press. „Ca economist, am considerat intotdeauna ca banii sunt benefici pentru viata omului si ma bucur sa gasesc si dovezi in aceasta privinta”, a adaugat acesta.

Rezultatele acestui studiu sunt fascinante, in special in contextul acestei ere controversate si materialiste. Totusi, acestea ar putea varia in functie de oras, tara sau continent. In fond, nu poti sa iti permiti la fel de multe cu 75.000 de dolari pe an daca locuiesti intr-un oras extrem de scump precum New York, Singapore sau... Luanda, in comparatie cu ceea ce poti sa faci daca locuiesi orase mai „ieftine”, categorie in care putem include si Bucurestiul. Care credeti ca este venitul care sa va asigure nivelul maxim de fericire zilnica in orasul in care locuiti?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri