Grupul american Exxon si Rosneft din Rusia au prezentat miercuri un parteneriat care ar putea angrena investitii de 500 de miliarde de dolari in exploatarea unor zacaminte de hidrocarburi din zona Arctica si Marea Neagra, relateaza Reuters.
Potrivit acordului semnat luni la Moscova, dupa aproape un an de discutii, partenerii vor dezvolta trei zacaminte marine din zona Arctica, cu rezerve recuperabile de hidrocarburi estimate la 85 de miliarde de barili echivalent de petrol, scrie Mediafax.

Decizia finala de investitii in proiectul Kara Sea din nordul Rusiei este asteptata in 2016-2017, au anuntat companiile in timpul unei intalniri cu analistii la New York, gazduita de directorul general al Exxon, Rex Tillerson, si presedintele Rosneft Eduard Hudainatov.
In cazul bazinului Tuapse, din platforma ruseasca a Marii Negre, au fost identificate rezerve recuperabile de hidrocarburi de 9 miliarde de barili.

Productia modiala de petrol se plaseaza in prezent la aproximativ 90 de milioane de barili pe zi.

Tillerson a declarat ca esential pentru incheierea acordului a fost angajamentul Rusiei de a reforma sistemul de taxe pentru exploatarile marime, prin renuntarea la taxa pe exporturi si cea pe extractia de minerale si mentinerea stabilitatii acestuia pe o perioada de 15 ani.

La intalnire a participat si vicepremierul rus Igor Secin, care a salutat parteneriatul incheiat in pofida unei neincrederi istorice intre Washington si Moscova.

"Dezvoltarea relatiilor economice ruso-americane a fost afectata puternic de politizarea excesiva si stereotupurile istorice", a afirmat Secin.

Potrivit acordului, Rosneft va primi participatii de 30% la proiecte conduse de Exxon in Texas, provincia canadiana Alberta si Golful Mexic.

Partenerii vor analiza totodata dezvoltarea unor exploatari petroliere in vestul Siberiei.

Rosneft, cel mai mare producator de petrol din Rusia, va creste productia de hidrocarburi cu 4% pe an, la 3,7 milioane de barili echivalent petrol, pana in 2020.

Aceasta estimare a pornit de la 2,5 milioane de barili pe zi in 2010 si se bazeaza pe un pret al petrolului de 90 de dolari pe baril in termeni reali si pe un regim fiscal favorabil, a spus Hudainatov.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri