Guvernul a anuntat ca a solicitat Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) prelungirea termenului de elaborare a noii legi privind proprietatile nationalizate.
"A fost declansata procedura de solicitare pentru prelungire, vom vedea saptamanile urmatoare raspunsul CEDO", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, potrivit Mediafax.

El a aratat ca Ministerul Justitiei si Ministerul Afacerilor Externe solicita un punct de vedere ale CEDO in legatura cu posibilitatea prelungirii, prin derogare, a acestui termen.

Surse oficiale au declarat ca Guvernul discuta cu CEDO o amanare cu minimum sase luni a termenului in care trebuie sa modifice legea proprietatilor nationalizate, care expira in luna iulie a acestui an, interval in care sa analizeze toate solutiile posibile de rezolvare a problemei.

Transmiterea catre Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a unei astfel de solicitari de derogare de la termen a fost avansata in sedinta de saptamana trecuta a Guvernului, ministrii Justitiei si Afacerilor Externe fiind responsabili pentru analizarea acestei probleme, au aratat sursele.

"Vor avea loc discutii cu CEDO si este posibila o amanare cu mai mult de sase luni a termenului in care autoritatile trebuie sa modifice legea proprietatilor nationalizate", declarat sursele citate.

Termenul impus de CEDO in care Romania trebuie sa modifice legea proprietatilor nationalizate expira la 12 iulie.

Printr-o astfel de amanare de cel putin sase luni va fi depasita intreaga perioada electorala, cu alegeri locale si parlamentare, iar decizia ar reveni viitorului Cabinet.

Luni seara, premierul Mihai Razvan Ungureanu a solicitat prelungirea termenului de dezbatere publica pentru proiectul de lege referitor la restituirea proprietatilor confiscate in perioada regimului comunist.

Guvernul a anuntat, in urma cu doua saptamani, ca vrea sa limiteze la 15% din valoarea reala a bunului in cazul despagubirilor care vor fi platite de stat fostilor proprietari pentru proprietatile nationalizate si sa elimine posibilitatea restituirii in natura. De asemenea, plata se va face esalonat pe o perioada intre 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decadere si stabilit la maximum 90 zile.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat insa ca Uniunea nu va vota in Parlament un proiect de lege al Guvernului privind retrocedarile imobilelor daca acesta nu va prevede restituirea in natura. El a aratat ca nu este de acord cu eliminarea din legislatie a restituirii in natura a imobilelor acolo unde dosarele sunt complete si imobilele pot fi restituite.

Surse guvernamentale declarau ca Executivul analizeaza varianta ca viitorul proiect de lege privind despagubirile pentru proprietatile nationalizate sa prevada restituirea in natura pentru dosarele deja depuse, cu stabilirea unui termen pana la care mai pot fi depuse dosare care sa fie solutionate tot cu retrocedari in natura.

Ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, a declarat ca plata integrala exclusiv prin bani pentru proprietatile nationalizate de comunisti ar insemna un efort bugetar estimat la 70 de miliarde de lei (16 miliarde de euro), din care mai mult de jumatate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile.

La randul sau, premierul Mihai Razvan Ungureanu afirma ca plafonarea despagubirilor este singura solutie de a evita plata a cel putin 70 miliarde lei pentru dosarele aflate la CEDO, care vor antrena insa, pe seama precedentului creat, 91% din 170.000 dosare pendinte de rezolvare pe aceeasi tema.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri