Renania, unul din cei mai importanti jucatori de pe piata de echipamente de securitate si sanatate in munca, atentioneaza asupra cauzelor principale ale imbonavirilor si accidentelor din cauze profesionale inregistrate in Romania.
Bolile profesionale survenite la nivelul cailor respiratorii reprezinta 42% din totalul imbolnavirilor la locul de munca si se afla in topul bolilor profesionale. Totodata, 87,5% din totalul accidentelor de munca produse au avut cauze dependente de executant, conform celor mai recente date disponibile.

Categoria afectiunilor respiratorii integreaza boli precum silicoza si silico-tuberculoza, bronsita cronica si azbestoza. Dintre acestea, ponderea cea mai mare este atribuita silicozei si silico-tuberculozei, care contabilizeaza 28,5% din totalul imbolnavirilor. Anul 2010 este cel de-al treilea an succesiv in care bolile profesionale care afecteaza tractul respirator se situeaza pe primul loc in clasamentele autoritatilor.

17,2% dintre accidentele in care persoanele vatamate au contribuit in mod direct la producerea lor s-au produs pe fondul neutilizarii mijloacelor de protectie din dotare sau neefectuarea in timp util a unor operatii indispensabile securitatii muncii, iar 37,4% au fost cauzate de efectuarea necorespunzatoare a operatiilor de munca. In ansamblu, aceste doua cauze reprezinta mai mult de jumatate din numarul total de accidente si de accidente mortale.

“Statisticile oficiale ne indica in continuare faptul ca o proportie covarsitoare a accidentelor de munca se produc pe fondul neglijentei sau neutilizarii corespunzatoare a echipamentelor de protectie. Trebuie insa sa constientizam faptul ca sanatatea si securitate in munca nu se refera doar la preventia si reducerea accidentelor, ci si la asigurarea unei calitati a actului de munca, menita sa protejeze sanatatea angajatilor pe termen lung”, afirma Florentina Taudor, director general Renania.

Peste jumatate din romani, neincrezatori in semnalarea problemelor

„Un alt semnal de alarma ar trebui sa il reprezinte studiul european ce arata ca mai mult de jumatate dintre romanii intervievati, cu mult peste media europeana, nu se considera informati asupra securitati si sanatatii in munca, iar aproape 50% nu au incredere ca semnalarea unor probleme ar duce la tratarea acestora.

Acest fapt denota resemnare si pasivitate din partea angajatilor, precum si un nivel scazut de respect si responsabilitate fata de viata din partea acestora. Aceste doua semnale trebuie sa fie receptionate de companii si sa duca la cresterea nivelului de informare si de constientizare asupra masurilor necesare”, sustine managerul Renania.

Sondajul realizat de Agentia Europeana pentru Securitatea si Sanatatea Muncii in perioada 9-15 noiembrie 2011 a inclus un esantion de 1.041 de persoane de peste 18 ani. Studiul a relevat faptul ca 56% dintre respondenti nu se simt informati asupra regulilor de securitate si sanatate in munca, 18% afirmand ca nu sunt deloc informati cu privire la aceste reguli. Totodata, 49% dintre intervievati nu cred ca semnalarea unor probleme de securitate si sanatate in munca superiorului va duce la luarea unor masuri.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri