Guvernul ia in calcul varianta ca a doua transa de majorare a salariilor in sectorul bugetar sa fie acordata in luna decembrie, dupa alegerile parlamentare, ceea ce ar evita incalcarea Legii responsabilitatii fiscale, au declarat surse oficiale, pentru Mediafax.
Premierul Victor Ponta a anuntat ca a doua etapa de majorare a salariilor bugetarilor va fi acordata in luna decembrie si ca pensionarii vor primi in transe lunare banii retinuti ilegal pensionarilor drept contributii de asigurari sociale de sanatate. El a aratat ca prima transa de majorare a salariilor cu 8% va fi aplicata din luna iunie.

In prima sedinta, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care a oprit incasarea de catre stat a cotei de asigurari de sanatate pentru pensii mai mari de 740 lei, perceputa pana in prezent peste limita legala.

Saptamana viitoare, tot prin ordonanta de urgenta, Guvernul va decide majorarea salariilor cu 8% pentru bugetari de la 1 iunie, urmand ca restul sumelor sa fie acordate in luna decembrie, a precizat seful Executivului, potrivit Mediafax.

"Tot de la 1 iunie, in transe lunare egale cu ceea ce guvernele trecute au incasat gresit, vom incepe restituirea sumelor catre pensionarii cu pensii peste 740 lei. De la 1 iunie, in transe lunare, exact cum le-a fost luat de guvernele trecute, va fi restituit de Guvernul actual", a adaugat Ponta.



Practic, guvernul ia in calcul varianta ca a doua transa de majorare a salariilor in sectorul bugetar sa fie acordata in luna decembrie, dupa alegerile parlamentare, ceea ce ar evita incalcarea Legii responsabilitatii fiscale.

Legea responsabilitatii fiscale stabileste ca nu pot fi emise acte normative pentru majorarea salariilor sau a pensiilor cu sase luni inainte de alegeri.

Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salariala cu 15%.

Premierul Victor Ponta a anuntat recent ca salariile bugetarilor vor creste de la 1 iunie cu 8%, diferenta de pana la 15% urmand sa fie acordat tot in cursul anului 2012, in luna octombrie sau noiembrie.

Guvernul nu prezinta scrisoarea de intentie convenita cu FMI


Guvernul nu va prezenta public scrisoarea de intentie convenita cu FMI, asa cum asigura premierul Victor Ponta invocand principiul transparentei si al "noului mod de guvernare", ministrul Finantelor spunand ca actul va fi postat pe site dupa ce este avizat de board-ul Fondului, ca si pana in prezent.

In urma cu cateva ore, premierul Victor Ponta anunta ca Guvernul va aproba scrisoarea de intentie convenita cu Fondul Monetar International (FMI) si ca documentul va fi prezentat public, deoarece el asigura "un nou mod de a guverna" si nu mai doreste ca termenii intelegerii sa fie ascunsi, ca in perioada fostelor guverne.

Marti insa, dupa sedinta de guvern, ministrul Finantelor a afirmat ca scrisoarea poate fi prezentata public doar dupa ce este avizata in board-ul

Fondului, aceasta fiind procedura aplicata si de fostele guvernari.

"Aici este o practica de mai multa vreme, si anume ca documentele negociate sunt documente de lucru ale FMI si CE, iar circuitul este unul specific institutional. Ele devin publice in momentul in care au trecut prin Consiliul de Administratie al FMI si se posteaza pe site-ul Fondului, al Ministerului Finantelor si Bancii Nationale a Romaniei", a spus ministrul Finantelor, Florin Georgescu.

Board-ul FMI se va reuni abia in luna iunie pentru a aproba si scrisoarea de intentie cu Romania.

Prima rectificare bugetara din acest an

Guvernul va efectua la sfarsitul lunii iulie prima rectificare bugetara din acest an, a anuntat ministrul Finantelor, Florin Georgescu.

"Se va face undeva la sfarsitul lunii iulie, conform legii", a spus ministrul.

La inceputul lunii aprilie, si fostul Guvern Ungureanu si-a anuntat intentia de a efectua prima rectificare bugetara din acest an in semestrul II, in perioada vacantei parlamentare, elaborand un proiect de lege prin care solicita acordul Parlamentului pentru modificarea schemei alocatiilor bugetare.

Vacanta parlamentara este programata pentru intervalul iulie-august 2012



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri