Amandoi erau in 2004 in varful carierei politice. Primul era premier in Franta, iar al doilea conducea Guvernul de la Bucuresti. Dupa opt ani de zile, destinele celor doi sexagenari, Jean-Pierre Raffarin si Adrian Nastase, sunt paralele.
Ieri seara, cand Adrian Nastase era intr-o escala la Spitalul Floreasca din Capitala in drumul sau din Zambaccian spre Rahova, l-am intalnit pe Jean-Pierre Raffarin in La Baule Escoublac, o statiune chic din Franta la Oceanul Atlantic, unde are loc cea de-a zecea editie a World Investment Conference, un forum dedicat investitiilor straine directe. Daca in Romania fostii premieri se retrag spre intunecimea din culisele actiunilor publice si stau mai mult in tribunale, in Hexagon fostii guvernanti sunt apelati in continuare cu “domnule prim-ministru”.



La World Investment Conference, fostul prim-ministru francez Jean-Pierre Raffarin a vorbit despre viitorul investitiilor straine in Europa, un continent care se confrunta cu o competitie tot mai puternica din partea Asiei. Am oportunitatea sa vorbesc cateva minute cu ex-premierul Frantei si incep discutia spunandu-i ca l-am vazut pentru prima oara in studentie in Aula Academiei de Studii Economice din Bucuresti in 2004. Isi aminteste de eveniment, iar apoi se arata preocupat de situatia lui Adrian Nastase. “Nu cunosc foarte bine cazul in care este anchetat. Condamnarea la inchisoare este definitiva?”, ma intreaba politicianul francez in varsta de 63 de ani. Ii dau detalii despre cazul “Trofeul Calitatii” si despre condamnarea lui Adrian Nastase la doi ani de inchisoare cu executare. “Am aflat de pe Internet despre intentia lui de sinucidere”, imi spune Raffarin.

Stirea ca fostul premier roman Adrian Nastase a incercat sa se sinucida a declansat o serie de reactii inclusiv in presa franceza, iar aceasta informatie a ajuns si la urechile lui Raffarin. Intr-o relatare detaliata, agentia franceza AFP descrie ce s-a intamplat miercuri seara la resedinta fostului premier, care a incercat sa se sinucida cand politia a venit sa il caute la domiciliu. Stirea AFP a fost rapid preluata de marile publicatii franceze, incepand cu Le Monde, Le Parisien sau Libération, care prezinta cazul in detaliu.

Cum este perceput acest incident de catre prietenul lui Adrian Nastase din Franta, Jean-Pierre Raffarin? “Este vorba despre o decizie personala ca urmare a unui act de justitie. Acest incident nu va afecta imaginea Romaniei in strainatate. In ultima vreme, am vazut in Europa o comunicare in exterior a actelor de coruptie, un lucru pozitiv de altfel”.



Ce ne poate spune Raffarin despre omologul sau de la mijlocul deceniului trecut? “Adrian Nastase este un barbat inalt si puternic, asa mi-l amintesc. A fost mereu un francofil, un prieten al Frantei, o calitate rara si speciala pentru un politician roman. Am pastrat legatura cu el, ne-am vazut ultima oara la Paris in urma cu trei ani, cand l-am invitat in Senat.”

Relatia diplomatica dintre Adrian Nastase, 62 de ani, si Jean-Pierre Raffarin va ramane celebra in istoria moderna a legaturilor romano-franceze datorita vizitei premierului francez la Bucuresti din 2004, care a provocat o disputa intre Traian Basescu si reprezentantii PSD. Traian Basescu, pe atunci liderul PD, il acuza pe premierul francez ca ar fi venit la Bucuresti "pentru a-si lua tainul". Era vorba despre semnarea unui contract, in valoare de 480 de milioane de euro, cu grupul francez Vinci pentru construirea unui tronson de autostrada intre Comarnic si Brasov. Anterior, in mai 2003, Adrian Nastase a avut o vizita de lucru de doua zile in Franta, unde l-a cunoscut pe omologul sau francez de atunci, Jean-Pierre Raffarin.

Jean-Pierre Raffarin, in prezent vicepresedinte al Senatului, a fost premier al Republicii Franceze incepand cu 6 mai 2002 pana la 31 mai 2005, la conducerea a trei guverne consecutive. Adept al fostului presedinte liberal, Valery Giscard d'Estaing, el a fost numit premier al Frantei in 2002 de catre presedintele conservator Jacques Chirac. Anterior, a fost ministru al Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Artizanatului si a lucrat in domeniul publicitatii.

wall-street.ro a stat de vorba si fostul comisar european Gunther Verheugen: L-am avertizat pe Nastase ca va avea probleme. Cazul lui seamana cu situatia Iuliei Timosenko


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri