Publicatia New York Times trateaza intr-un articol amplu situatia actuala a Institutului Cultural Roman (ICR) si o asociaza cu cea din tara vecina, Ungaria, unde autoritatile au inasprit de asemenea controlul asupra culturii si a libertatii de exprimare. Ziarul atrage atentia asupra proteste in randul grupurilor de artisti din Europa si Statele Unite.
"In ultimii cinci ani, Institutul Cultural Roman a devenit o forta importanta pentru schimburile culturale ale tarii la nivel global, promovand scriitori, artisti si in special mult laudata miscare cinematografica cunoscuta ca Noul Val Romanesc. Cu toate acestea, coalitia guvernamentala care a venit recent la putere in Romania vrea sa puna capat accentului international pus de institutie pe masura ce isi intareste controlul politic asupar ICR. Actiunile au dus la o serie de proteste in randul mai multor grupuri de artisti din toata Europa si din Statele Unite ale Americii", se mentioneaza in publicatia online.

New York Times explica cum in urma Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 27/ 2012, pronuntata in data de 14 iunie, institutul, o entitate non-partizana, care a raportat anterior direct catre presedinte, a trecut in subordonarea Senatului.

In urma acesteia, publicatia precizeaza ca noul mandat al ICR este de a-si directiona activitatile spre diaspora romana, aspect care ar putea pune pericol colaborarile cu institutiile culturale americane.

"Colaborarea cu institutii de arta americane - inclusiv Lincoln Center, co-sponsor al unui festival de film din Romania, si edituri specializate in traduceri din romana - ar putea fi amenintata. In ultimele zile, organizatii precum Muzeul de Arta Moderna, Film Forum si Editura Melville au trimis scrisori prim-ministrului si catre alte autoritati, solicitandu-le sa revoce masura", scrie NYT.

In acest context, NYT asociaza situatia din Romania cu cea din Ungaria.

"Noua situatie prin care trece Romania seamana cu cea a Ungariei, unde un guvern nationalist de dreapta a inasprit de asemenea controlul asupra culturii si a libertatii de exprimare. Romania se diferentiaza totusi in cel putin un aspect important de Ungaria : noul guvern de aici este o coalitie intre partide de stanga si centru-dreapta, conduse de primul ministru Victor Ponta din Partidul Social Democrat, care este asociat cu Ion Iliescu, un membru marcant in varsta de 82 de ani al comunismului", se arata in material.

Mai mult, New York Times prezinta in detaliu scandalul asociat cu ICR si relateaza pozitiile lui Horia Roman Patapievici, Cristian Mungiu si Corinei Suteu, director ICR New York.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri