Dupa ce senatorul PSD Toni Grebla a citit documentul USL de suspendare a presedintelui, Traian Basescu si-a inceput discursul spunand ca doreste sa participe la sedinta de dezbatere a documentului, nu doar de prezentare. Seful statului a vorbit timp de 5 minute, acuzand USL ca vrea sa controleze justitia si institutiile statului si ca incalca legile si constitutia. Discursul s-a inchiat cu o provocare.
Traian Basescu a declarat ca documentul USL are 3 obiective de fond: Punerea sub control a justitiei si institutiilor statului, subordonarea institutiilor prin incalcarea grava a constitutiei si nepunerea in aplicare a referendumului din noiembrie 2009, in urma caruia poporul a votat cu 85% pentru parlament unicameral.

"Al patrulea obiectiv este unul conjunctural: primul ministru pe care l-ati furnizat este deja cunoscut in strainatate ca premierul Copy-Paste. Pe langa asta, ieri am aflat din presa ca nu este absolvent al masterandului din Catania, asa cum am stiut cu totii in ultimii ani. Multi credeti ca institutiile statului mai sunt ca in 2004. Va inselati amarnic. Sunt 8 ani de cand cu migala si perserverenta s-a construit independenta justitiei fata de politic", a mai spus Basescu.

1.




Ce a mai declarat presedintele:


"Nu am vazut fapte incriminate, am vazut declaratii. De cele mai multe ori, declaratiile mele au fost expresia parteneriatului pe care l-am avut cu coaltia de guvernare sau BNR in momente de criza".

"La referendumul de suspendare, mi-as dori sa fiu votat de pensionarii carora le-a crescut pensia sau nu au pierdut nimic, in timpul mandatelor mele. Si mai ales de cei care aveau pensii de 18 lei si apoi au primit 350 de lei, pensia sociala".

"Am vazut ca v-ati asumat o imensa provocare. Mi-o asum alaturi de dumneavoastra. Provocarea este aceea ca un politician, fie el si presedintele Romaniei, care a refuzat sa ii minta pe romani, sa fie validat sau invalidat. S-ar putea ca referendumul sa continue ca am avut dreptate sa fiu cinstit cu romanii. Le-am spus exact cum stateam si ce putea face Guvernul pentru ei. Pentru ca ceea ce spuneam era rezultatul discutiilor cu Guvernu;, BNR, UE, FMI sau Banca Mondiala. Sper ca voi avea ocazia sa raspund punct cu punct celor aflate in sesizarea facuta de PSD si PNL".

"Nimeni nu va veni sa ne faca ordine in Romania. Avem obligatia sa ne facem noi ordine in functionarea institutiilor. Prin procedurile aplicate in ultimele 45 de zile, USL arata ca sunt dispusi sa dea lovituri consistente functionarii statului roman, fie ca vorbim de emiterea de ordonanta de urgenta ce afecteaza activitatea CC sau desfintarea de comisii".

"Continuati procedura de suspendare respectand Constitutia Romania, procedura si institutiile statului si nu voi avea niciun fel de repros. Inchei repetand ca obiectivul major al acestei suspendari este punerea sub control a justitiei, a institutiilor statului si nerespectarea referendumului din 2009".

"Apropo, nu ati vrea, cu ocazia referendumului de suspendare, sa organizati si pentru parlament unicameral si 300 de parlamentari. Va respect pentru ca ati declansat o procedura constituionala. Va voi respecta de 2 ori daca veti supune votului poporului si modificarile constitutiei cu parlament unicameral. Va multumesc mult si va asigur de tot respectul meu", a incheiat seful statului.

Principalele acuzatii aduse de USL


I. Presedintele a uzurpat rolul Prim-ministrului si s-a substituit in atributiile constitutionale ale Guvernului.

II. Presedintele a incalcat in mod repetat drepturilor si libertatilor (sic!)fundamentale ale cetatenilor prevazute in Constitutie.

III. Presedintele a incalcat in mod repetat principiul separatiei puterilor in stat si independenta justitiei.

IV. Presedintele a initiat un proiect neconstitutional de revizuire a Constitutiei si a incalcat procedura de revizuire a Constitutiei prevazuta de legea fundamentala.

V. Presedintele a instigat la nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale si a facut presiuni directe asupra judecatorilor Curtii, facandu-le "vizite" inaintea unor decizii importante.

VI. Presedintele a incalcat sistematic principiul neapartenentei politice a persoanei care ocupa functia prezidentiala si a abandonat rolul constitutional de mediator in stat si in societate.

VII. Presedintele a incalcat in mod grav prevederile Constitutiei si principiul fundamental al democratiei reprezentative, atunci cand declara (sic!) ca nu va numi un Prim-ministru din partea USL, chiar daca aceasta formatiune politica va obtine majoritatea absoluta in Parlament.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri