Parlamentul Romaniei a votat astazi, in sedinta extraordinara, suspendarea presedintelui Traian Basescu din functia suprema a tarii. 256 de parlamentari au votat pentru suspendare, 114 impotriva iar 2 voturi nule. Dupa primele informatii, USL va incerca sa forteze data de 22 iulie pentru referendum, dar cel mai probabil va ramane 29 iulie.
Presedintele Traian Basescu le-a spus parlamentarilor sa aiba grija de tara si de oamenii ei, ceea ce inseamna respectarea legilor, aplicarea codurilor juridice, crearea de noi locuri de munca si sa nu se atinga de justitie. "Am un regret pentru ca am auzit foarte multe minciuni legate de activitatea mea si foarte putine abordari legate de ce e de facut pentru tara asta. (...) Va rog sa aveti grija de tara si de oamenii ei", le-a spus Basescu parlamentarilor.

Conform legii in vigoare, cetatenii vor fi chemati sa isi exprime optiunea privind demiterea presedintelui printr-un referendum obligatoriu. USL propune data de 29 iulie 2012, urmand ca data sa fie aprobata acum in Parlament. Interimatul urmeaza sa fie asigurat de presedintele Senatului, Crin Antonescu.

Presedintele suspendat Traian Basescu a solicitat Curtii Constitutionale solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre Parlamentul Romaniei si presedinte.

Administratia Prezidentiala a transmis vineri seara un comunicat de presa referitor la o "cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte", scrie 9AM.ro.

Declaratiile facute de Crin Antonescu si Victor Ponta, imediat dupa anuntul votului Parlamentului


Crin Antonescu:
In calitate de presedinte interimar, doresc sa garantez atasamentul meu personal si al parlamentarilor USL fata de valorile si institutiile statului de drept, fata de necesitatea functionarii ireprosabile a tuturor institutiilor fundamentale: Curtea Constitutionala, Parchetul, DNA, ANI, Inalta Curte de Justitie si Casatie, SRI, SIE, Justitia. Toate acestea vor avea o functionare corecta, nu se va exercita niciun fel de presiune politica asupra lor si asa cum azi Parlamentul si-a spus cuvantul, toate aceste institutii vor functiona in conformitate cu litera Constitutiei.

Fac un apel la toti cetatenii si la toate institutiile sa isi desfasoare activitatea normal si referendumul sa se desfasoare in conditii normale ale unui stat democratic membru al UE, asa cum este Romania.

In mandatul interimar voi proceda ca orice om responsabil de aceasta conditie. Fac deosebirea intre un presedinte ales si unul interimar. Presedintele Senatului indeplineste atributele presedintelui, dar fara a fi presedinte. Voi cauta sa limitez la minim folosirea prerogativelor folosite in constitutie pentru functia interimar. Din punctul meu de vedere, pana cand poporul isi va spune cuvantul, nu avem o situatie definitiva.

Victor Ponta: Garantez sprijinul total al Guvernului pentru presedintele interimar si pentru declaratia pe care a facut-o in aceste momente. Voi sprijini efortul de a garanta independent si buna functionare a institutiilor statului, a Curtii Constitutionale, toate instantele, parchetele, agentiile importante de combatere a coruptiei, serviciile de informatii iar presedintele interimar va avea garantie si sprijin constant in acest sens. In plus, fata de aceste atributii constitutionale, guvernul va cauta sprijinul de a asigura indeplinirea tuturor obligatiilor care revin Romaniei in baza acordurilor cu FMI. Voi face toate eforturile care tin de guvern pentru a explica partenerilor ca Romania functioneaza ca stat de drept, ca vointa a fost exprimata in mod constitutional si sa garantez ca referendumul va fi organizat corect, impartial si vointa romanilor va fi respectata in totalitate.

Este extrem de important sa dovedim pas cu pas ca acuzatiile aduse Romaniei ca tara de cei implicati in aceasta batalie politica nu se confirma.

Este cazul sa asiguram stabilitate si predictibilitate, sa demonstram ca nu exista alt arbitru deasupra poporului. Vom asigura buna functionare a Romaniei si respectarii obligatiilor fata de institutiile financiare europene.

Cred ca armele folosite pana acum tin de trecutul Romaniei si dupa ce Parlamentul s-a pronuntat in mod constitutional, trebuie sa incercam sa revenim la ce inseamna. Il voi sprijini pe presedintele mandatului sau si sper sa il pot sprijini si pe durata mandatului sau de presedinte. Maine la ora 9 v avea loc o sedinta de guvern, in care vom discuta primele masuri tehnice pentru organizarea referendumului.



Intre orele 17.00 si 20.00, in Parlament a avut loc o sesiune de dezbatere a cererii de suspendare a presedintelui. Rand pe rand, reprezentanti ai USL, PD-L, UNPR, ai minoritatilor nationale dar si parlamentari independenti si-au exprimat opiniile fata de acuzele aduse de USL presedintelui. Citeste pe 9AM.ro mai multe declaratii ale parlamentarilor.

Presedintele Traian Basescu a incheiat sesiunea de dezbateri din sedinta extraordinara a Parlamentului, raspunzand la acuzele aduse de USL. In finalul discursului, presedintele a declarat ca are constiinta impacata ca si-a facut datoria fata de tara si popor si a lasat o hartie alba pentru Crin Antonescu, pentru eventuala demisie, daca nu va fi revocat din functie. Vezi discursul presedintelui.

Liderul PNL si presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat in plenul Parlamentului ca daca presedintele Traian Basescu nu va fi demis prin referendum se va retrage din viata politica. “Veti fi sau nu suspendat, veti fi sau nu demis ne cam despartim. Daca nu veti fi demis la referendum eu ma retrag din viata politica”, a declarat Antonescu, citat de 9AM.ro.

Curtea Constitutionala nu s-a exprimat nici pro, nici contra suspendarii lui Traian Basescu, magistratii preferand sa isi spuna opinia pe fiecare punct in parte.

Astfel, Curtea Constitutionala a constatat, vineri, ca Traian Basescu nu si-a exercitat cu maxima eficienta si exigenta functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate, acest aviz urmand sa fie transmis Parlamentului.

Curtea Constitutionala apreciaza ca faptul ca presedintele, prin comportamentul sau politic, si-a asumat public initiativa luarii unor masuri economico-sociale, inainte sa fie adoptate de Guvern, poate fi retinut ca o incercare de a diminua rolul premierului.

Citeste si Presedintele TRAIAN BASESCU, cu bune si rele, de la A la Z

Principalele acuzatii aduse de USL in cererea de suspendare a presedintelui Traian Basescu:


I. Presedintele a uzurpat rolul Prim-ministrului si s-a substituit in atributiile constitutionale ale Guvernului.

II. Presedintele a incalcat in mod repetat drepturilor si libertatilor (sic!)fundamentale ale cetatenilor prevazute in Constitutie.

III. Presedintele a incalcat in mod repetat principiul separatiei puterilor in stat si independenta justitiei.

IV. Presedintele a initiat un proiect neconstitutional de revizuire a Constitutiei si a incalcat procedura de revizuire a Constitutiei prevazuta de legea fundamentala.

V. Presedintele a instigat la nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale si a facut presiuni directe asupra judecatorilor Curtii, facandu-le "vizite" inaintea unor decizii importante.

VI. Presedintele a incalcat sistematic principiul neapartenentei politice a persoanei care ocupa functia prezidentiala si a abandonat rolul constitutional de mediator in stat si in societate.

VII. Presedintele a incalcat in mod grav prevederile Constitutiei si principiul fundamental al democratiei reprezentative, atunci cand declara (sic!) ca nu va numi un Prim-ministru din partea USL, chiar daca aceasta formatiune politica va obtine majoritatea absoluta in Parlament.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri