Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, declara ca este inacceptabila desfasurarea referendumului din 29 iulie dupa o legislatie care nu este in concordanta cu Constitutia, deoarece acest lucru ar provoca "intentionat o criza constitutionala foarte periculoasa", informeaza Mediafax.

Declaratia ambasadorului SUA la Bucuresti

"Prim-ministrul Ponta a solicitat Parlamentului Romaniei sa convoace rapid o sesiune extraordinara pentru a adapta legislatia referitoare la referendumul din 29 iulie conform recentei hotarari a Curtii Constitutionale. Presedintii ambelor Camere ale Parlamentului ar trebui sa actioneze fara intarziere in acest sens. Prim-ministrul are absoluta dreptate ca este inacceptabila desfasurarea unui referendum care pare in neconcordanta cu prevederile Constitutiei. Acest lucru ar provoca intentionat o criza constitutionala foarte periculoasa", afirma ambasadorul Gitenstein intr-un comunicat.

De asemenea, ambasadorul SUA arata ca atat prim-ministrul, cat si presedintele interimar i-au repetat angajamentul lor public de a respecta toate deciziile Curtii Constitutionale.

"Prim-ministrul Victor Ponta a confirmat acest angajament solicitand Parlamentului sa actioneze. Sunt increzator ca presedintele interimar Crin Antonescu va face acelasi lucru semnand o lege a referendumului in concordanta cu hotararea Curtii Constitutionale imediat ce aceasta ajunge pe biroul sau", adauga Gitenstein. Totodata, el considera ca "daca devine evident ca Parlamentul nu doreste sau nu se poate reuni si actiona imediat, atunci Guvernul ar trebui sa ia masurile care sunt de competenta sa pentru a se asigura ca organizarea si desfasurarea referendumului sunt in deplina concordanta cu recenta decizie a Curtii Constitutionale privind referendumul".

Curtea Constitutionala a decis, marti, ca legea prin care s-au facut modificari la articolul 10 din Legea referendumului este constitutionala, in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

Avertisment: Lupta politica va afecta leul



Lupta politica dintre premierul Victor Ponta si presedintele suspendat Traian Basescu va creste costurile de finantare ale Romaniei si va slabi in continuare leul, care are in aceasta luna a doua cea mai slaba evolutie la nivel mondial, potrivit analistilor si investitorilor citati de Bloomberg.

Agitatia provocata de conflictul dintre Ponta si Basescu a sporit ingrijorarea investitorilor legata de determinarea Romaniei de a respecta disciplina fiscala anul viitor, in cadrul programului preventiv cu institutiile internationale.

Uniunea Europeana "l-a convocat" pe premier la Bruxelles pentru a discuta despre acest conflict, in timp ce cancelarul german Angela Merkel, care l-a laudat pe presedinte pentru sustinerea masurilor de austeritate, l-a avertizat pe Ponta in legatura cu incalcarea principiilor de baza ale democratiei.

"Ne-am redus intr-o anumita masura pozitiile din Romania, saptamana trecuta, si analizam noi actiuni de acest tip", a declarat Ronald Schneider, implicat in administrarea unor active de datorii de 1 miliard de dolari pe piata emergenta, la Raiffeisen Kapitalanlage in Viena.
El considera esential ca incertitudinile sa fie eliminate.

"Cheia este oprirea incertitudinilor si credibilitatea vointei guvernului de a coopera cu FMI", a spus Schneider.

Ponta vrea sa ii dea o lovitura decisiva lui Basescu, la doua luni dupa ce a devenit al treilea premier al Romaniei din acest an, in care vor avea loc alegeri generale, se arata in articol.

Disputa vine dupa ce criza datoriilor din Europa, principalul partener comercial al Romaniei, si valul de frig din aceasta iarna, au impins economia romaneasca in a doua recesiune din ultimii patru ani.

Leul - Cea mai slaba evolutie la nivel mondial, dupa lira sudaneza


Agitatia politica a dus la deprecierea leului la un minim record fata de euro, pe 9 iulie. Leul a coborat cu 1,6% fata de euro in aceasta luna, inregistrand astfel a doua cea mai slaba evolutie la nivel mondial, dupa lira sudaneza.

Costul de finantare al Romaniei pe piata interna a crescut usor in ultimele cateva saptamani, alimentat de criza datoriilor din Europa si tensiunile politice din tara, a declarat marti secretarul de stat Cristian Sporis.

Ministerul a vandut luni titluri de Trezorerie pe termen de 11 luni cu un randament mediu de 5,53%, comparativ cu un randament mediu de 5,29% pentru titlurile pe un an vandute luna trecuta.

"Esential pentru piete ar trebui sa fie politicile fiscale si reformele structurale care au avut loc in ultimii trei ani. Este improbabil ca politicile economice sa se schimbe in acest an, dar suntem ingrijorati pentru anul viitor", a declarat Peter Attard Montalto, analist la Nomura.

El a adaugat ca ingrijorarea se refera in mod special la o relaxare a politicilor in bugetul pentru 2013, "care va fi publicat inainte de alegerile generale si care poate influenta sansele de victorie ale lui Ponta" in scrutinul din noiembrie sau decembrie.

Analistul Bank of America Merrill Lynch Mai Doan considera ca Banca Nationala a Romaniei "ar putea fi mai putin dornica" sa apere leul din cauza sumelor mari care trebuie rambursate FMI si a perspectivelor mai dificile de refinantare externa, provocate de incertitudinile politice.


O vara cu politicieni care arata ca nu am evoluat: cum ne mancam intre noi fara investitii straine

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri