O buna parte dintre detinutii din inchisorile din Romania recidiveaza dupa ce sunt lasati in libertate, deoarece conditiile de afara sunt mai grele decat in inchisoare. In acest fel, ingroasa randurile asistatilor sociali din Romania, sustine Dorin Muresan, director general adjunct al Administratiei Nationale a Penitenciarelor. Citeste despre un proiect aflat in derulare care are ca scop readucerea fostilor detinuti pe piata muncii si reintegrarea lor in societate.
“Multi dintre detinuti nu fac fata lumii la iesirea din inchisori, iar rata de recidiva este foarte mare. (...) Cand ajungi in lumea libera trebuie sa ai resurse finaciare si multe altele. In inchisoare, daca doresc sa se uite la un anumit post TV doar iau telecomanda si il deschid, in afara trebuie sa aiba bani sa isi plateasca un abonament la cablu”, a explicat Dorin Muresan.

Se estimeaza ca intre 60% si 80% din totalul populatiei carcerale din Romania revine, mai devreme sau mai tarziu in penitenciar, potrivit unui sondaj realizat de Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Astfel, Muresan a adaugat ca ANP vrea sa dezvolte abilitati care sa le permita detinutilor sa supravietuiasca la iesirea din inchisoare.

Plecand de la aceste semnale de alarma, pentru a sustine reintegrarea in societate si pe piata muncii a fostilor detinuti, in vederea combaterii si prevenirii infractionalitatii, Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), in parteneriat cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) si alte institutii implementeaza proiectul “Revenirea fostilor detinuti pe piata muncii si integrarea lor in societate”.


Proiectul este co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013.
Scopul principal al proiectului este de a veni in intampinarea fostilor detinuti exclusi de societate si de a spori sansele acestora de a se reintegra pe piata muncii, prin asigurarea de traininguri de initiere si certificate de calificare in meserii alternative, ecologice.

Ce isi propune proiectul

1. Imbunatatirea cadrului legal si administrativ pentru facilitarea incluziunii sociale a fostilor detinuti prin emiterea de studii si recomandari practice privind modele de bune practici folosite cu succes la nivelul Uniunii Europene. Recomandarile vor fi inainte Guvernului, in vederea transpunerii in legislatia romaneasca si a implementarii masurilor in contextul national.

2. Asigurarea unor traininguri pentru detinuti aflati in regim deschis sau semi-deschis destinate initierii si calificarii acestora in meserii ecologice. Un numar de 136 de detinuti vor beneficia astfel de pregatire profesionala in meserii ocupationale in domeniul agriculturii si al constructiilor, cu scopul de a invata o meserie si de a avea sanse mai mari de angajare dupa liberare.

Centrele de training vor fi amenajate in Delta Dunarii, in cadrul Penitenciarului Tulcea, sectia Chilia si grindul Tataru.

Asigurarea unor trainiguri pentru detinuti menite sa le ofere informatii si asistenta psihosociala, necesare in procesul acestora de reintegrare. Nu in ultimul rand, personalul de supraveghere din penitenciarele romanesti va beneficia de trainguri pe teme de Comunicare si Rezolutie a situatiilor conflictuale, in vederea facilitarii muncii si relationarii acestora cu detinutii.

3. Campanie media de constientizare si comunicare cu privire la reintegrarea fostilor detinuti pe piata muncii, in vederea combaterii discriminarii si a mentalitatiilor colective negative ce ingreuneaza incluziunea sociala a acestui grup vulnerabil. "In cadrul campaniei vor fi organizate opt seminarii regionale de promovare a proiectului la nivel national si evenimente de informare a publicului cu privire la activitatiile din cadrul proiectului", a informat Mihai Moia, Manager de Proiect - Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare.


Si 10% este o reusita

“Nimeni nu se intreaba ce face sistemul pentru scaderea ratei de recidiva, in Romania, noi ne focusam sa ii tinem in custodie. Pentru ANP este important ca acestia sa isi gaseasca un loc de munca si este o mare realizare pentru noi daca si 10% dintre fostii detinuti iti gasesc un loc de munca la iesirea din inchisori”, a adaugat Muresan.

El a adaugat ca in prezent o un procent important dintre detinuti din inchisorile din Romania lucreaza pe perioada detentiei in domenii precum confectii, constructii, lucrari industriale si chiar call-center.

Cu toate acestea, sunt si cazuri in care angajatorii prefera sa apeleze la serviciile unui detinut doar atunci cand este in inchisoare, nu si cand sunt eliberati.

“Avem exemplul unui detinut care a lucrat in perioada detentiei la o sera, a fost eliberat si a vrut sa se angajeze din nou la acea sera. Angajatorul nu l-a mai primit insa, preferand sa apeleze la serviciile sale cand este pazit de un gardian. Detinutul a recidivat si in prezent lucreaza din nou la sere”, a explicat Dana Cenusa, expert in comunicare la ANP.

Mai mult, detinutii sustin ca pe langa teama angajatorilor de a recruta un detinut, lipsa de educatie a celor care au ajuns in inchisori, unii dintre ei avand doar cateva clase terminate, ii impiedica sa fie optimisti in gasirea unui loc de munca.

Cursurile de calificare, o sansa la angajare

O sansa data detinutilor pentru sporirea sanselor de a-si gasi un loc de munca si a se reintegra social sunt activitatile si cursurile de formare profesionala. Acestea se desfasoara in colaborare cu agentiile judetene de ocupare a fortei de munca si cu furnizori acreditati de formare profesionala.

Astfel, doar in anul 2011, 3.423 persoane private de libertate au participat la 229 de cursuri de calificare si initiere, organizate in special pentru urmatoarele meserii: tamplar, dulgher, parchetar, legumicultor, frizer, bucatar, confectioner articole textile, brutar, zidar, confectioner articole din piele si inlocuitori, confectioner incaltaminte, instalator, sudor, lacatus mecanic.

Multi dintre ei reusesc in penitenciare sa isi dezvolte talente pe care afara nu ar fi facut-o niciodata.

Astfel, un exemplu in acest sens sunt sase tinerii inchisi la Penitenaciarul de Minori si Tineri Craiova, care exerseaza la tobe bongos.




Citeste si Din spatele gratiilor, la munca. Afla cati detinuti muncesc in Romania
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri