CE ar putea declansa impotriva Romaniei o procedura de infringement, cu sanctiuni de zeci de milioane euro, dupa nereguli la contracte atribuite de Primaria Sectorului 3 din Bucuresti in mandatul lui Liviu Negoita (PDL), potrivit sefului ANRMAP, care acuza fosta conducere a autoritatii, asigurata de Cristina Traila, ca nu a luat masuri in acest caz, scrie Mediafax.
"Primaria Sectorului 3 a atribuit circa 40 de contracte care au avut probleme de transparenta. Acestea trebuiau publicate atat in SEAP cat si in Jurnalul Oficial al UE, JOUE, insa in cel din urma nu au fost publicate, iar cineva, nu stiu cine, a sesizat CE in acest sens, iar CE a trimis o solicitare de lamurire catre Ministerul Afacerilor Europene, la 22 martie. Statul roman trebuia sa sa raspunda pana la 31 mai", a declarat marti, intr-o conferinta de presa, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Lucian Dan Vladescu.

Conducerea ANRMAP de la acea data nu a transmis raspunsul solicitat de CE, potrivit lui Vladescu.
Primaria Sectorului 3 a publicat initial anunturi de participare la licitatie in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), la preturi care nu necesitau si inscrierea in JOUE, dupa care a marit pretul si nu a publicat anuntul si in JOUE, asa cum era obligata.

ANRMAP a primit la 12 iunie o adresa de la subscretarul de stat in Ministerul Afacerilor Europene Horatiu Razvan Radu, in care sa arata ca autoritatea nu a raspuns la o solicitare din partea Comisiei Europene privind un posibil caz de infringement

"Pana la 12 iunie nu s-a miscat aici (la ANRMAP, n.r.) nicio hartie pentru acest caz. (...) Doamna Traila sustine intr-un comunicat ca nu ea l-a protejat pe Negoita, ci eu, pentru ca in urma controlului nu a primit decat avertisment in loc sa fie amendat. Pentru cele 40 de contracte cu probleme, termenul de prescriptie era insa expirat demult", a spus Vladescu.

El a mentionat ca in urma adresei primite de la Ministerul Afacerilor Europene a declansat un control la Primaria Sectorului 3, acesta indicand incalcari legislative privind transparenta. Majoritatea contractelor avusesera o procedura de atribuire in 2007-2008, deci termenul de prescriere expirase, conform actualului sef al ANRMAP.

Vladescu a spus ca au existat doua cazuri in care se puteau aplica sanctiuni, insa inspectorii au decis sa dea avertisment.

Din cele 77 de contracte incheiate de Primaria Sectorului 3 prin achizitii publice, cele aproximativ 40 de contracte cu probleme sunt de ordinul a zeci de milioane de lei, majoritatea fiind pentru strazi.
Presedintele ANRMAP a trimis raportul de control catre Ministerul Afacerilor Europene, acesta urmand sa transmita CE.

Acest posibil caz de infringement ar fi al doilea pentru Primaria Sectorului 3, primul caz fiind legat tot de o problema de transparenta.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri, la Antena 3, ca Liviu Negoita a organizat peste 40 de licitatii ilegale pentru contracte finantate din fonduri europene, pe care fostul sef al ANRMAP Cristina Traila le-a ascuns.

Traila a afirmat, intr-o declaratie de presa transmisa luni, ca se incearca o «vanatoare de vrajitoare», pentru a se acoperi "tunurile pe bani publici dedicate baronilor USL" si ca actualul Guvern vrea sa ridice pragul de achizitie directa de la 15.000 euro la 20.000 euro pentru bunuri si servicii si la 60.000 euro pentru lucrari, ceea ce ar majora valoarea contractelor astfel atribuite cu 500 milioane euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri