Colegiul Director al PDL a decis sa indemne alegatorii sa nu participe la vot la referendumul din 29 iulie pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Care vor fi implicatiile unui boicot?
“Nu toti vor veni la referendum. Unii primari nu-si vor mobiliza alegatorii. Unii dintre votantii "DA" nu se vor prezenta la vot din motive felurite. Cativa - nu foarte multi - vor fi demobilizati chiar de existenta boicotului”, spune sociologul Barbu Mateescu pe blogul sau.

El propune pe blogul sociollogica.blogspot.ro doua scenarii:

Scenariu minimalist (mobilizare relativ slaba in randul celor care voteaza DA, boicot aproape perfect in randul celor care intentioneaza sa voteze NU).

Voteaza DA: 25% din populatia aflata in tara = 25% din 16 milioane = 4 milioane persoane.
Voteaza NU: 1% = 160 mii persoane.
Voturi din diaspora = 70 mii.
Prezenta conform listelor: 23,1%; DA 95%, NU 5%.

Scenariu maximalist (participare mare in randul celor care voteaza DA; boicotul afecteaza doar pe jumatate din cei care ar vota NU)
Voteaza DA: 38% din populatia aflata in tara = 38% din 16 milioane = 6,1 milioane persoane.
Voteaza NU: 9,5% = 1,5 milioane persoane.
Voturi din diaspora = 70 mii.
Prezenta conform listelor: 42%; DA 79%, NU 21%.

Ce spune Tariceanu despre boicotul PDL


Liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca, prin boicotul anuntat de PDL, vor trebui adusi in mod suplimentar, la vot, pe 29 iulie, intre 5 si 10% din numarul de alegatori, ceea ce nu este un lucru usor, potrivit Mediafax.ro.

"Aprecierea mea este ca vor trebui adusi in mod suplimentar intre 5 si 10% din numarul de alegatori, deci vor trebui convinsi, atrasi sa vina sa voteze, ceea ce nu este un lucru usor. Asta inseamna intre 900.000 si 1,8 milioane de alegatori pentru a putea asigura conditia de cvorum", a spus Tariceanu.

El a apreciat ca, dupa aceasta framantare politica ce dureaza de ceva vreme, in opinia sa nu exista cetatean in Romania care sa nu fie la curent cu organizarea referendumului si care este miza referendumului.

Basescu: Neprezentarea la vot poate fi mai valoroasa. Nu sunt las, actionez in interesul national

Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat, marti, ca neprezentarea la vot la referendum "poate fi mai valoroasa" decat un vot impotriva demiterii sale, el sustinand ca prin aceasta atitudine nu este las, ci actioneaza pentru interesul national.

Traian Basescu a sustinut, intr-o discutie on-line la ziare.com, ca neprezentarea la vot la referendum "poate fi mai valoroasa" decat un vot impotriva demiterii sale, pentru ca in acest fel cei care au dat "lovitura de stat" nu pot sa-si valideze demersul prin referendum.

Intrebat de ce alege sa fie las, Basescu a raspuns: "Nu am ales sa fiu las, am ales sa actionez in interesul national".

Presedintele suspendat a mai sustinut ca el nu tine pe nimeni acasa si ca democratia poate fi promovata in doua feluri in cazul referendumului din 29 iulie: fie prin prezenta la urne si votul impotriva demiterii, fie prin neparticipare la vot.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri