Ministerul Sanatatii (MS) a lansat in dezbatere publica proiectul de Hotarare de Guvern pentru modificarea si completarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011 – 2012, in care sunt prevazute tarifele pentru unele servicii medicale sub forma de coplata.

Proiect coplata

Coplata este un tichet moderator in accesarea serviciilor medicale din pachetul de servicii de baza si reprezinta contributia personala la plata serviciilor medicale.

[Vezi proiectul de HG in documentul anexat]


Cu alte cuvinte, coplata este o suma pe care asiguratii la sistemul de sanatate vor trebui sa o plateasca in plus fata de serviciile decontate din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS).

„Scopul este de a descuraja cererea nejustificata de servicii medicale si de a avea un control mai strict asupra corectitudinii raportarilor de servicii medicale efectuate de catre furnizori", potrivit MS.

Totodata coplata va fi si un instrument de stimulare a exigentei pacientilor fata de calitatea serviciilor furnizate.

Domeniile de asistenta medicala pentru care se incaseaza coplata sunt:
- asistenta medicala primara
- asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, inclusiv recuperare, medicina fizica si balneologie precum si asistenta medicala ambulatorie asigurata in baza competentelor/atestatelor de studii complementare in fitoterapie, homeopatie, planificare familiala si acupunctura;
- asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile paraclinice
- asistenta medicala spitaliceasca

Suma minima de plata pentru o consultatie este de 4 lei iar suma maxima poate ajunge la 90 de lei.

Nu toti cetatenii vor plati aceste contributii. Exista categorii de persoane scutite de la coplata:

• Pensionari cu venituri numai din pensii de pana la 740 lei/luna
• Copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani fara venituri, daca sunt elevi, absolventi de liceu, pina la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studentii daca nu realizeaza venituri din munca;
• Bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate, pentru serviciile medicale aferente bolii de baza respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse;
• Femeile insarcinate si lauzele pentru serviciile medicale legate de evolutia sarcinii.

Coplata nu se aplica serviciilor medicale de urgenta.

Coplata urmeaza sa intre in vigoare dupa ce proiectul unei noi legi a sanatatii va fi aprobat. Proiectul unei noi legi a sanatatii a fost lansat in dezbatere publica la inceputul lui iulie. Premierul Victor Ponta a precizat la mijlocul lunii trecute ca Guvernul va adopta proiectul noii legi a sanatatii, act normativ ce va fi aprobat si de Parlament in septembrie sau cel tarziu in octombrie.

Sursa: MS.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri